Jaanika Elias: abielu väärib enamasti päästmist

Jaanika Elias
, reporter
Copy
Jaanika Elias.
Jaanika Elias. Foto: Ragnar Peets

Statistikaameti andmetel registreeriti Eestis eelmisel aastal 6396 abielu ja lahutusi oli 2554. Oma tutvusringkonna pealt näen pigem just lahutuste arvu kasvu: ikka ja jälle jõuab kõrvu, et keegi otsustas kaasast lahku minna.

Pulmas käisin viimati kaks aastat tagasi, aga see on isegi hästi, sest tean inimesi, kes pole aastaid sellest pidulikust sündmusest osa saanud – kui üldse.

Kui minuni jõuab taas info mõne tuttava lastega abielupaari lahutusest, läheb meel alati mõruks. Samas tean, et mõnigi paar on käinud pikalt teraapias ja üritanud oma abielu päästa, kuid see pole õnnestunud. Mõnikord lihtsalt tunded kaovadki, inimesed kasvavad lahku või on mängus mõni muu põhjus, miks otsustatakse lahutuse kasuks. Need põhjused ei ole ilmselt kunagi lihtsad, kuid vahel on parem õudne lõpp kui lõputu õudus, sest iga inimene väärib õnne.

Kui ühel partneril on vaimse tervise mure või mingid muud probleemid, mille puhul koos olles annaks neile vastu astuda, siis tahaks loota, et nii just tehaksegi.

Olles ise praeguseks alles kolm aastat abielus olnud ja viis aastat oma kaasat tundnud, tuleb tõdeda, et meilgi on raskeid aegu olnud. Abikaasa depressioon viis suvel 2021 selleni, et ta võttis sõrmuse sõrmest ja viskas abielutunnistuse põrandale. See oli üks raskemaid aegu, kuid saime sellest üle, sest teine pool otsis abi ja mina üritasin rohkem mõista. Just nimelt kuulata ja olemas olla, sest depressioon ei ole üks halb emotsioon, mis läheb kergelt üle, vaid see vajab spetsialistide sekkumist.

Praegu on meie abielu palju paremas seisus. Olen õnnelik, et tol korral kohe abikaasale lahutuseks nõusolekut ei andnud, sest nagu kaasa isegi hiljem tunnistanud on, ta seda tegelikult ei tahtnud.

Ma südamest loodan, et lahutusotsust ei tehta kunagi väga kergekäeliselt, kui selle puhul oleks tegu põhjustega, mida annab parandada. Kõike ei ole küll võimalik muuta, sest tundeid tagasi ei kasva. Usaldust on uuesti raske võita, ent kui ühel partneril on vaimse tervise mure või mingid muud probleemid, mille puhul koos olles annaks neile vastu astuda, siis tahaks loota, et nii just tehaksegi.

Abielu päästmine on igal juhul proovimist väärt. Oma kogemusest tean nüüd, et tegelikult on võimalik ka kriisi korral sellest meeskonnana välja tulla. Mul on väga hea meel, et meie abielu pidas sellele vastu ja mul on abikaasa ning laps, kellel ühtne perekond.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles