Ergo Luhaaru maaliseeria kaunistab kevadel Valga kohtumaja koosolekutesaali

BNS
Copy
Valga riigi- ja kohtumaja kunstikonkursi võitis Erko Luhaaru maaliseeria «Kujund linna keskel»
Valga riigi- ja kohtumaja kunstikonkursi võitis Erko Luhaaru maaliseeria «Kujund linna keskel» Foto: Riigi Kinnisvara

Riigi Kinnisvara kunstikonkursi Valga riigi- ja kohtumaja koosolekutesaali seinale kunsti leidmiseks võitis 19 kavandi hulgast Erko Luhaaru maaliseeria «Kujund linna keskel».

Žürii hinnangul peegeldab Valga linna paisjärvede stiliseeritud kujundit edasi andev võidutöö voolavat ja vaheldusrikast Valga linna. Leitud on hea balanss jutustava kujundi ja abstraktsuse vahel.

Akrüültehnikas tahvelmaalid luuakse kihtide valamistehnikas, kus igal neljamillimeetrise läbimõõduga kihil lastakse täielikult kuivada, eesmärk on järgneva kihiga saavutada ülevoolavuse efekt. Viiest teosest koosnev maaliseeria iga teos on 2,1 meetrit kõrge ja 1,2 meetrit lai.

Riigi Kinnisvara projektidirektori Kärt Vabriti sõnul kõnetab tugeva motiiviga võidutöö hästi Valga elanikke ja kogukonda laiemalt. «Meeldivat atmosfääri loov autoritehnikas maaliseeria kasutab hästi ära ruumi potentsiaali, suhestub professionaalselt nii ajaloolise hoonega kui ka kaasaegse riigi- ja kohtumaja funktsiooniga,» ütles Vabrit.

Võidutöö autor Erko Luhaaru on lõpetanud Tallinna Tehnikakõrgkooli arhitektuuri eriala, Brandenburgi Tehnikaülikooli magistriõppe European Architecture Dialogue, mille raames õppis kaheksas Euroopa arhitektuuri ja kunstiülikoolis, sealhulgas Berliini Kunstiülikoolis, Innsbrucki ja Tel Avivi ülikoolis. Luhaaru on tuntud eelkõige arhitektina, kelle huviks on ruumi mõtestamine ja elavdamine läbi arhitektuuri, installatsiooni või kunsti.

Töö «Kujund linna keskel» algas tajust, et piirilinn pole piir ega lõpp vaid voolav, jätkuv ja elav. Kujund ise läbis mitmeid vorme, enne, kui jõudis loodusliku vormi endini,» sõnas võidutöö autor Erko Luhaaru.

Kunstikonkursi võidutöö autorilt tellitava maaliseeria maksumus ilma käibemaksuta on 62 100 eurot. Võidutöö «Kujund linna keskel» valmib 2023. aasta kevadel.

Teise koha pälvis kunstnik Siiri Jürise ja kuraator Liisa Kaljula koostööst sündinud isikupärase ja julgelt mõjuva tahvelmaalide kavand «Käte maastik». Teosed sümboliseerivad inimkeskset lähenemist avalikele teenustele, kus tervitavad, arutlevad ja sõbralikult viipavad käed on kui hea suhtluskultuuri sümbolid.

Kolmanda koha saavutas Jass Kaselaane ja Jenny Grönholmi mõtestatud kujundiga reljeefsete puitpannoode kavand «Juuretasand». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles