Terviseameti uuenenud COVID-19 reeglid keskenduvad valimipõhisele testimisele

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
31. oktoobrist lõpeb perearsti saatekirjaga terviseameti poolt rahastatud PCR-testimine ka eakate ning riskirühmade jaoks. Pilt on illustreeriv.
31. oktoobrist lõpeb perearsti saatekirjaga terviseameti poolt rahastatud PCR-testimine ka eakate ning riskirühmade jaoks. Pilt on illustreeriv. Foto: Marko Saarm

Terviseamet korraldab ümber senised COVID-19 seire põhimõtted ning laialdane PCR-testimise periood saab Eestis läbi.

Kui koroonapandeemia alguses saadeti PCR-testi tegema kõik COVID-19 nakkuskahtlusega inimesed, siis alates kevadest keskendusid perearstid üksnes riskirühmadele ja eakatele. 31. oktoobrist lõpeb perearsti saatekirjaga terviseameti poolt rahastatud PCR-testimine ka eakate ning riskirühmade jaoks. SARS-CoV-2 PCR testimine jätkub edaspidi haiglates, aga mujal testimiseks on hetkel piisav teha antigeeni kiirtest.

«Üldelanikkonna laialdase testimise lõpetas terviseamet juba aprillis. Vanemaealiste ja riskirühma inimeste jätkuv PCR-testimine oli vajalik, et prognoosida tervishoiusüsteemi koormust ja vajadusel luua täiendavaid COVID-19 voodikohti. Täna rakendab terviseamet ohuprognooside tegemiseks aga teisi võimalusi ja vajadus riskirühmade masstestimise järele on kadunud,» selgitas terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma.

Koroonaviiruse leviku osas hinnangu saamiseks rakendatakse edaspidi sentinel-seiret ehk valimipõhist testimist perearstide kaudu. Hetkel on integreeritud sentinel-seirega kaetud üle 117 000 inimese ehk umbes 8,8% elanikkonnast, mis annab esindusliku ülevaate nii laste kui ka täiskasvanute haigestumistest Eestis.

PCR-testimise eest, mis on vajalik haiguse diagnoosimisel raviotsuste tegemiseks, näiteks ravimi väljakirjutamisel või muudel meditsiinilistel põhjustel, tasub edaspidi tervisekassa.

Kõigil on jätkuvalt võimalik ennast testida tasulistes PCR-testimispunktides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles