Salakaval haigus surus Antsla naise ratastooli

Jaanika Elias
, reporter
Copy
Multiskleroosi põdev Kati Kallas jäi ratastooli neli aastat tagasi, nüüdseks on haigus teinud jõuetuks ka käed.
Multiskleroosi põdev Kati Kallas jäi ratastooli neli aastat tagasi, nüüdseks on haigus teinud jõuetuks ka käed. Foto: Arvo Meeks

Antslas elava Kati Kallase (42) elu on 24. eluaastast olnud üks suur võitlus. Naine põeb sclerosis multiplex’i (lühendina SM) – kesknärvisüsteemi haigust, mis põhjustab kahjustusi nägemisnärvides, nahas, lihastes, soolestikus ja põietegevuses. Ka tema lapsed on pidanud ema haigusega kohanema.

Tõbi andis endast esmalt märku, kui Kati oli 21-aastane, kuid siis ei osanud naine sellele eriti tähelepanu pöörata. «Esialgu oli suur väsimus, aga kui olin 24-aastane, hakkas labajalg pika maa peale ära väsima. Kõik saigi alguse paremast poolest, parem labajalg jäi kõndides kuidagi ette. Komistasin kogu aeg,» meenutab Kallas.

Perearst suunas naise esmalt taastusravisse. Kuna Kati tervis paranes, hakkas ta uskuma, et probleem oli lühiajaline. Kuid peretohtril olid tekkinud oma kahtlused. «Mul oli peavalusid ka ja perearst saatis mind uuringutele. Kõik need saatekirjad said kaasa märkuse «SM?». Ehk siis sclerosis multiplex.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles