Riik lihtsustab uuest aastast tööturuteenuste- ja toetuste süsteemi

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Riik lihtsustab uuest aastast tööturuteenuste- ja toetuste süsteemi, mille eesmärk on olla toeks tööelus ja karjäärimuutustes terve tööelu jooksul, kasvatada usaldust ja parandada inimeste kogemust töötukassaga. Pildil on Põlva töötukassa. Foto on illustreeriv.
Riik lihtsustab uuest aastast tööturuteenuste- ja toetuste süsteemi, mille eesmärk on olla toeks tööelus ja karjäärimuutustes terve tööelu jooksul, kasvatada usaldust ja parandada inimeste kogemust töötukassaga. Pildil on Põlva töötukassa. Foto on illustreeriv. Foto: Jaanika Elias

Valitsus kiitis täna heaks ja saatis Riigikogusse eelnõu, mille eesmärk on vähendada Eesti tööhõivepoliitika õigusliku korralduse keerukust ja lihtsustada tööturuteenuste ja -toetuste süsteemi. 

Uus toetuste süsteem võimaldab tõhusamalt reageerida tööturul toimuvatele muudatustele. Sotsiaalministeeriumi eestvedamisel valminud tööturumeetmete seaduse eelnõu korrastab ja lihtsustab tööturuteenuste ja -toetuste süsteemi õiguslikku korraldust.

«OECD ekspertide soovitusel ning Eesti ametiühingute ja tööandjate heakskiidul teeme töötukassa pakutava abi korda. Kõigepealt uus baasseadus ja siis kõiki pakutavaid teenuseid hõlmav tööhõive programm peagi järele. Eesmärk on olla asiseks toeks tööelus ja karjäärimuutustes terve tööelu jooksul, kasvatada usaldust ja parandada inimeste kogemust nii töötukassa kui selle teenustega,» ütles tervise- ja tööminister Peep Peterson.

Uus seadus hakkab asendama kehtivat tööturuteenuste ja -toetuste seadust ning see seab eesmärgiks Eesti tööhõivepoliitika õigusliku korralduse keerulisuse ja killustatuse vähendamise ja tööturuteenustega tööturul toimuvatele muudatustele tõhusa reageerimise.

Tööturuteenuste osutamise õiguslik korraldus on aja jooksul muutunud väga keerukaks ning osapoolte jaoks koormavaks ja sihtrühmade jaoks raskesti hoomatavaks. Teenuseid on palju ja sageli on sama nimega teenus reguleeritud erinevates õigusaktides veidi erinevate tingimustega erinevale sihtrühmale. See ei taga õigusselgust ja süsteem on inimestele raskesti mõistetav.

Seaduse jõustumine ei too kaasa rahalist kulu, kuna tegemist on õigusruumi korrastamisega, millega ei kaasne muudatusi sihtrühma õigustes ega kohustustes ega tööturuteenuste ja tööturutoetuste sisus ja kättesaadavuses.

Seadus on kavandatud jõustuma 2024. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles