Noorukid ärandasid Valgas kahe päevaga viis sõidukit

Mati Määrits
, reporter
Copy
Politsei.
Politsei. Foto: Mati Määrits

Politsei tabas Valgas kamba noorukeid, kes ärandasid kahel järjestikusel ööl viis sõiduautot, et nendega lõbusõitu teha. Mitu sõidukit lõhuti.

Ööl vastu 26. oktoobrit ärandas seltskond noorukeid Valgas Tartu tänavalt sõiduautod Nissan Almera ja Ford Sierra. Mõlema sõidukiga sõitsid noorukid Valga linnas ringi ega jätnud neist kumbagi täiesti terveks.

Lõuna ringkonnaprokuratuuri prokuröri Valdo Gerassimovi sõnul on see lühikese aja jooksul teine juhtum, kus noored Valgas mitu sõiduautot lõbusõiduks ärandavad. Küll aga ei ole ta näinud niivõrd vastutustundetuid noori.

„26. oktoobril toimus kohtuistung, kus 16-aastast noort süüdistati tõukeratta omastamises ja kohus määras sel istungil talle kohustuse alluda kriminaalhooldaja käitumiskontrollile. Paraku sel hetkel me veel ei teadnud, et kohtus magamatusest tuikunud nooruk polnud öösel maganud, sest käis kahtlustuse kohaselt sõpradega võõraste autodega lõbusõitu tegemas. Tema suhtumist kehtivasse õiguskorda ilmestab veelgi selgemalt aga see, et juba samal õhtul pärast kohtuotsuse kuulmist otsustas nooruk praegustel andmetel, et tõmbab oma sõbrad taas sarnastesse pahandustesse,“ ütles Gerassimov.

Reede hommikul sai politsei teate, et Valgas Jakobi tänaval on kinniselt territooriumilt ärandatud sõiduautod Volkswagen Multivan, Ford Transit ja Opel Vivaro. Need leiti Valga linnast romuringi lähistelt.

„Paraku ei hoidnud noori tagasi ka lukustatud väravad, sest sõitsid väravast esimese sõidukiga läbi. Kuna autodel ilmnes ootamatuid muresid - kord sai kütus otsa ja siis oli kokkupõrgete tõttu probleeme jahutusvedelikuga -, tulid noored samasse kohta uutele autodele järgi. Sõpru käivitav jõud oli kahtlustuse kohaselt 16-aastasel noorukil, kes on varemgi seadusega pahuksis olnud, pidanud viibima kinnises lasteasutuses ja alluma käitumiskontrollile. Ilmselgelt ei suuda ta leebemate meetmete kasutamisel vabaduses seaduskuulekalt käituda, mistõttu noormees võeti kohtu loal kriminaalmenetluse ajaks vahi alla,“ lisas prokurör.

Prokuröri sõnul õnnestus noorte plaan mõlemal ööl seetõttu, et süütevõtmed olid autodes. „Kindlasti tuleb auto uksed ööseks lukku panna ja võtit hoida kindlas kohas, mitte sõiduki kindalaekas, rattakoopas või salongis. Paraku võib kellelgi õnnestuda sellisel juhul süütevõti üles leida ja halvemal juhul autoga sõitmagi minna,“ lõpetas Gerassimov.

Kriminaalmenetluses esitati kahtlustus sõidukite ärandamises 16-aastasele, 18-aastasele ja 14-aastasele noormehele. Nendega sõitis kaasa ka üks alla 14-aastane poiss.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles