Tasuta gripivaktsiin on nüüd kättesaadav

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Gripi vastu vaktsineerimine. Foto on illustratiivne.
Gripi vastu vaktsineerimine. Foto on illustratiivne. Foto: Tomi Saluveer

Riskirühmadele mõeldud tasuta gripivaktsiin on sellest nädalast kättesaadav perearstikeskustes ja apteekides.

Tasuta gripivaktsiin on kättesaadav üld- ja erihoolekande teenusel olevatele inimestele, kõigile üle 60-aastastele, rasedatele, kuni 7-aastastele lastele ning gripi riskirühma kuuluvatele kuni 19-aastastele.

Terviseameti nakkushaiguste osakonna peaspetsialisti Juta Varjase sõnul on vaktsineerimine parim viis enda kaitsmiseks. «Grippi tuleb suhtuda tõsiselt, tegemist on raskesti kulgeva haigusega, mis tüsistuste tekkimise korral võib lõppeda surmaga,» ütles Varjas ja lisas, et igal aastal vajab gripitüsistuste tõttu haiglaravi 500-2000 inimest. Riskirühmade tasuta vaktsineerimise eesmärk on raskete gripijuhtumite ennetamine.

Varjase sõnul on grippi haigestumisel suurim risk tüsistuste tekkeks väikelastel, eakatel, rasedatel ja kroonilisi haigusi põdevatel inimestel. «Seetõttu laiendati sügisest immunoprofülaktika ekspertkomisjoni soovitusel gripivastase vaktsineerimise sihtrühma, tasuta vaktsiini saavad üle 60-aastased inimesed, rasedad, kuni 7-aastased lapsed ja gripi riskirühma kuuluvad alaealised,» selgitas ta.

Tasuta gripi vastu vaktsineerimist viib läbi perearst või pereõde. Samuti saavad riskirühma kuuluvad inimesed end tasuta vaktsineerida mitmetes apteekides üle Eesti. Hoolekandeasutuses viib vaktsineerimist läbi sealne õendusteenuse osutaja. Vaktsineerimine on kõigile vabatahtlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles