Rahakitsikuses vallad panevad lootuse lumevaestele lähikuudele

Tiit Loim
, reporter
Copy
Ratsimäe talu peremees Aare Markvart lükkab lund Valga vallas Pugritsa ja Kaagjärve-Raavitsa piirkonnas. Esialgu sahk alles ootab traktori külge kinnitamist, kuna enne lume tulekut jagub teisigi töid.
Ratsimäe talu peremees Aare Markvart lükkab lund Valga vallas Pugritsa ja Kaagjärve-Raavitsa piirkonnas. Esialgu sahk alles ootab traktori külge kinnitamist, kuna enne lume tulekut jagub teisigi töid. Foto: Arvo Meeks

Kuna kevadel venis lumine aeg pikale, on omavalitsustel tänavused lumelükkamise eelarved juba lõhki. Lumi lükkamata ja libedus tõrjumata küll ei jää. Et aga suurenenud on ka teede talvise hoolduse kulud, tuleks lumevaene november kõhnale rahakotile kasuks.

Kui 2020/2021. aasta talvel kulus Kanepi vallas teede lumest puhtana hoidmisele 115 000 eurot, siis möödunud talvel 165 000. Lumelükkamise eelarve tehakse eelmiste aastate põhjal ja seetõttu tuli vallal seekord teha 43 000-eurone teehoolduskulude lisaeelarve, et õnnestuks suvelgi teede hooldust teha. Nimelt on nende hoolduse ja remondi raha samal eelarvereal.

Tänavu said läbi ka kolmeaastased lumelükkamise hanked ning teha tuli uued. «Seal on nagu igal pool, 30 protsenti on hinnatõus tunnihinna alusel, millega peab arvestama. Kuna lumi võttis tõesti rohkelt ressurssi, oleme lisaeelarvega olukorda kohendanud ja raha lisanud, et mõistlik kuukulu oleks olemas. Et ei juhtuks, et lumi on maas, aga eelarve rea peal justkui raha ei ole,» lausus Kanepi vallavanem Mikk Järv. «Kui lund ei tule, on hästi. Kui tuleb, loodame, et tuleb mõistlikult. Aga eks oleme sellega arvestanud, pääsu ei ole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles