Seksuaalse enesemääramise eapiir kerkis 16 eluaastale (1)

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Lea Danilson-Järg
Lea Danilson-Järg Foto: Mihkel Maripuu

Jõustus seadusemuudatus, mille järgi ei tohi täiskasvanu astuda seksuaalsuhtesse alla 16-aastasega. Noorte omavahelised vabatahtlikud seksuaalsuhted pole keelatud, kui partnerite vanusevahe on kuni viis aastat.

Ühiskonnas aastaid päevakorral olnud mure, et täiskasvanu seksuaalsuhe alla 16-aastasega on oht kujunemiseas noorele, saab nüüd lahenduse. Seksuaalse enesemääramise eapiir tõuseb 16 eluaastale, et noori teismelisi senisest paremini kaitsta.

«16-aastased on palju küpsemad seksuaalsust puudutavates küsimustes kui 14-aastased noored ning täiskasvanu manipuleerimise risk on seega palju väiksem. Seksuaalsuhted täiskasvanu ja alla 16-aastase teismelise vahel olid väga ebavõrdsed ja mõjusid noortele kahjulikult. Seetõttu ei ole sellised suhted edaspidi enam lubatud ja need on karistatavad,» ütles justiitsminister Lea Danilson-Järg.

Uuringud näitavad, et suurem osa seksuaalsuhteid 14–16-aastaste noorte hulgas leiab aset eakaaslaste või väikese vanusevahega noorte vahel. Seetõttu on kõrgema eapiiri seadmisel jäetud erand juhtudeks, kui teineteist on leidnud 14–16-aastane alaealine ja temast kuni viis aastat vanem täiskasvanu. Suhe peab seejuures olema mõlemalpoolselt soovitud ja vabatahtlik.

«Endiselt ei tohi täiskasvanu astuda seksuaalsuhtesse alla 18-aastase noorega, kui see täiskasvanu on noore pereliige või muu usaldus- või mõjupositsioonil olev inimene. Näiteks ei tohi ta olla õpetaja või treener, kuna on oht, et ta võib ära kasutada noore sõltuvust ja enda mõjuvõimu. Nimetatud keeld kehtib juba 2013. aastast, et kaitsta lapsi ja noori ärakasutamise eest,» tähendas justiitsminister.

Koos seksuaalse enesemääramise eapiiri tõusuga jõustus ka muudatus, mille järgi saavad abielluda üksnes täisealised isikud.

Seksuaalse enesemääramise eapiiri muutmise vajalikkusele olid tähelepanu juhtinud nii lastekaitse, õiguskaitse kui ka seksuaaltervise edendamisega seotud organisatsioonid. Muudatustele eelnesid põhjalikud arutelud meedias, spetsialistide ringis ja riigikogus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles