Mardilaat Setomaal toob osalejateni sajandi taguse laadamelu

LEPM
Copy
Mardilaadalt leiab kindlasti midagi jõulupühade aegsesse kingikotti.
Mardilaadalt leiab kindlasti midagi jõulupühade aegsesse kingikotti. Foto: Doris Kudre

Sel laupäeval, 12. novembril toimub Värska talumuuseumi välialal kella 10-15 Mardilaat Setomaal. Kaubapakkujaid on tulemas Setomaalt Hiiumaani ning lettidelt leiab nii sügisande, mitmesugust käsitööd kui täiendust isadepäeva või jõulupühade aegsesse kingikotti.

Tänavune Mardilaat Setomaal on järjekorralt juba kolmas. Kaks esimest novembrikuist laata toimusid Värska talumuuseumi õuealal Seto Käsitüü Kogo eestvedamisel. Esimestel koroona-aastatel jäi Tallinnas ära suur käsitöölisi ühendav Mardilaat Saku Suurhallis ning kohalikud kogukonnad otsisid võimalust, kuidas laat ikkagi toimuda saaks. Värska talumuuseumi väliala sobiks selleks hästi. Nüüd, kolmandal aastal, on korraldamise ohjad antud Setomaa Muuseumide kätte ja vastu võetud otsus laada nimi setopärasemaks muuta.

Setomaa Muuseumide programmijuhi Mall Hadje sõnutsi pole Setomaal mardipäeva sel viisil tähistatud nagu mujal Eestis, kuid novembri keskpaika jääb setode püha, nahtsipäev. "Nii olemegi otsustanud Mardilaada Setomaal ümber nimetada Nahtsipäeva laadaks Setomaal. Laupäeval teemegi piduliku nimevahetuse läbi ning räägime laadalistele neist rahvakalendri tähtpäevadest. Edaspidi korraldame laata Värskas nahtsipäevale, 11. novembrile kõige lähemal oleval nädalavahetuse päeval.”

Laupäeval leiab laadalt söögikraami, mida sahvrisse varuda, õpetlikke mänguasju laste kingikotti, tarvilikku kraami perenaistele ja vajalikku peremeestele. Käsitööliste lettidelt leiab kõik vajamineva, et iseend ja kodu enne talve ehtida. Vegantoidu austajate rõõmuks seab end laadaplatsil sisse ka Setomaalt pärit vegankohvik Fern.

Mardilaadale on tulemas ka Seto Käsitüü Kogo esindus. “Meil on sel aastal laadal kaks suurt uudist - meie letilt saate soetada 2023. aasta kalendri, mida kaunistavad vanaaegsed seto rõivastega seotud fotod ning kus on märgitud nii kirikupühad kui ka olulisemad sündmused Setomaal. Samuti saab osta peatselt valmiva Seto rahvarõivaraamatu ettetellimise kinkekaarti,” tutvustas käsitööseltsi eestvedaja Ingrit Kala.

Lisas mitmekesisele kaubavalikule on võimalik nautida laadaprogrammi, mida veab eest Setomaa juurtega näitleja Merle Jääger. Laste rõõmuks on võimalik teha ponisõitu ja tutvuda Värska talumuuseumis elavate loomadega. Jahedate ilmade trotsimiseks süüdatakse laadaalal mitmed lõkked ning sooja saab minna ka Värska talumuuseumi peamajja, kus perenaiste juhendamisel saab ahju paistel käsitööd teha.

Muuseumisse on sel päeval prii sissepääs. Samuti ootab külastajaid Seto Tsäimaja, mis taasavati oktoobrikuus koos uuenenud menüü ning interjööriga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles