Kuidas muuta peretoetused õiglaseks

LEPM
Copy
Kollektiivsele pöördumisele alla kirjutanud taotlevad perede toetamise korraldamist moel, mis ei looks laste vahel hüppelisi erinevusi.
Kollektiivsele pöördumisele alla kirjutanud taotlevad perede toetamise korraldamist moel, mis ei looks laste vahel hüppelisi erinevusi. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu sotsiaalkomisjon arutas neljapäeval avalikul istungil kollektiivset pöördumist „Peretoetused õiglaseks!“, mis taotleb perede toetamise korraldamist moel, mis ei looks laste vahel hüppelisi erinevusi.

Komisjoni esimees Helmen Kütt selgitas, et praegu käib komisjonis peretoetuste seadust ja perekonnaseadust muutva eelnõu teiseks lugemiseks ette valmistamine. „Sotsiaalkomisjon peab väga oluliseks seda, et kollektiivpöördumise algatajate ja sellele allkirja andnud inimeste mõtted ja ettepanekud kuulatakse ära samaaegselt avalikul istungil,“ sõnas ta.

Istungile olid kutsutud kollektiivse pöördumise algatajate esindajad Liina Virolainen, Teele Jõks, Kadri Johanson ja Kristin Soots-Tsilmer, samuti sotsiaalministeeriumi esindaja Merlin Murumets, Lastekaitse Liidu esindaja Helika Saar, Lasterikaste Perede Liit esindaja Aage Õunap, Eesti Advokatuuri esindaja advokaat Helen Tomberg ning justiitsministeeriumi esindaja.

Valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse ja perekonnaseaduse muutmise seaduse eelnõu läbis riigikogu täiskogus esimese lugemise 19. oktoobril. Eelnõu fookus on ühe vanemaga peredel ja lasterikastel peredel ehk peretüüpidel, kus on keskmisest suurem vaesusrisk või kus laste kasvatamisega kaasnevad perele suuremad kulud. Eelnõu kohaselt suureneb alates 1. jaanuarist esimese ja teise lapse toetus 80 euroni kuus (praegu 60 eurot), üksikvanema lapse toetus suureneb 80 euroni kuus (praegu 19.18 eurot). Samuti suureneb lasterikka pere toetus kolme kuni kuue lapse puhul 600 euroni kuus (praegu 300 eurot) ning seitsme ja enama lapse puhul 800 euroni kuus (praegu 400 eurot).

2024. aasta 1. maist indekseeritakse lasterikka pere toetus pensioniindeksiga. Lisaks kavandatakse eelnõuga muudatust perekonnaseaduses sätestatud elatise arvutamise regulatsioonis, mille kohaselt ei võeta edaspidi miinimumelatise arvutamisel arvesse lasterikka pere toetust. Muudatuse eesmärk on tagada, et lasterikka pere toetuse suurenemine ei vähendaks lapse ülalpidamiseks väljamõistetud elatise suurust.

Pöördumist „Peretoetused õiglaseks!“ saab lugeda riigikogu veebis. Huvilised sai arutelu jälgida samuti veebis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles