Põlvamaale tuleb uus looduskaitseala

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Tõstetakse ka raievanuseid: männienamusega puistutes peab puude vanus olema vähemalt sada aastat. Foto on illustratiivne.
Tõstetakse ka raievanuseid: männienamusega puistutes peab puude vanus olema vähemalt sada aastat. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks

Valitsus kiitis heaks keskkonnaministeeriumi ettepaneku muuta Põlvamaal asuv Kuulmajärve maastikukaitseala looduskaitsealaks.

Põlva vallas Tromsi külas ning Räpina vallas Viira, Timo ja Koolmajärve külas asuva kaitseala pindala on 1016,2 hektarit, mis suureneb riigimaa arvelt 8,6 hektari võrra.

Kuulmajärve looduskaitseala aluseks on olemasolev maastikukaitseala. Muudatuse tõttu hakkavad kehtima uued kaitse-eesmärgid, piirid, tsoneering ja kaitsekord. Sel moel saab paremini kaitsta ohustatud metsaelupaigatüüpe ning esimese, teise ja kolmanda kaitsekategooria liike. Muudetav kaitseala hõlmab täielikult Natura 2000 võrgustikku kuuluva Kuulmajärve loodusala. Pärast kaitse-eeskirja kehtestamist viiakse Natura võrgustikku kuuluva Kuulmajärve loodusala piirid kaitsealaga ühtivaks.

Edaspidi on piiranguvööndis lubatud vaid turberaie, välja arvatud veerraie, kahe hektari suuruse langina. Tõstetakse raievanuseid: männienamusega puistutes vähemalt 100 aastat, kuuseenamusega puistutes vähemalt 90 aastat ning kase- ja haavaenamusega puistutes enam kui 70 aastat. Elustiku mitmekesisuse säilitamiseks tuleb jätta raielangile hektari kohta alles vähemalt 20 tihumeetrit puid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles