Lasteaedu kimbutab logopeedide põud

Jaanika Elias
, reporter
Copy
Üle mitme aasta on logopeed tänavu leida õnnestunud Põlva lasteaial Mesimumm ja kuna vahepeal haigutas selles valdkonnas tühimik, on abivajadus nüüd seda suurem, rääkis direktor Maire Toomemets.
Üle mitme aasta on logopeed tänavu leida õnnestunud Põlva lasteaial Mesimumm ja kuna vahepeal haigutas selles valdkonnas tühimik, on abivajadus nüüd seda suurem, rääkis direktor Maire Toomemets. Foto: Jaanika Elias

Lõuna-Eesti lasteaedades on logopeedidest suur puudus. Põlva-, Valga- ja Võrumaa 11 omavalitsuse seas on vaid kaks valda – Räpina ja Setomaa –, kus kõnespetsialistid mudilastele kohe võtta on.

Probleem on terav olnud juba aastaid, kuid nüüdisaegsete metoodikate üha laiem kasutamine on vajadust logopeedide järele veelgi kasvatanud. On ju näiteks keelekümbluse põhimõtteid kasutavas lasteaias vaja kaht kõneravi asjatundjat – eraldi eesti ja vene emakeelega lastele.

Keelekümbluse meetodika on kasutusel ka Valga lasteaias Buratino. Direktor Merle Kaare sõnul on neil aga logopeediline abi tagatud ainult venekeelsetele lastele. Eestikeelse logopeedi koht on juba aastaid täitmata. «See on minu meelest ühiskondlik probleem, et logopeede on vähe. Neil võiks olla motivatsioonipakett nagu perearstidel, et kui nad lähevad maapiirkonda tööle, kaasnevad sellega hüved,» pakkus Kaar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles