Galerii ⟩ Võru maakonna aasta isaks sai Kalvi Kõva

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Võru kultuurimajas Kannel pühapäeval toimunud isadepäeva kontsert-aktusel pälvis Võru maakonna aasta isa tiitli Rõuge vallas elav kolme lapse isa Kalvi Kõva.

Aasta isa tiitli andsid üle Võrumaa Arenduskeskuse juhatuse liige Tiit Toots ja Võru maakonna aasta ema 2022 Helve Einla.

Kõva on eeskujuks oma lastele, kellele ta õpetanud hoolivust, abivalmidust, töökust, distsipliini ning pingutamist eesmärkide saavutamise nimel. Lapsed on edukad õpingutes ning tegelevad selle kõrvalt vabatahtlikena mitmetes organisatsioonides, olles mitmel korral tunnustatud aukirjadega.

24-aastasena Rõuge vallavanemaks saanud Kõva oli vallajuhi ametis 8-aastat, 2007. aastal sai temast riigikogu liige. Mullu sügisest on Kõva Rõuge vallavolikogu liige. Kõva on olnud Rõuge Kooli hoolekogu liige ja Rõuge valla külaelu üks eestvedajatest.

Kõva on väärtustanud ja julgustanud, et noored võtaksid kohalikes otsustusprotsessides osa. Hobina tegeleb ta põllumajandusega ning lööb aktiivselt kaasa vabatahtliku päästjana Rõuge priitahtlike pritsimeeste juhatuse liikmena.

Hoolimata sellest, et Kõva on tiheda töögraafiku tõttu viibinud sageli kodust eemal, on ta alati suutnud tagada, et ta on oma lastele olemas ning toetanud ja väärtustanud pere ja kodu. Temas on parajalt eestimaist rahulikkust, samas ka analüüsivõimet ja elukogemust.

Kõva on äratanud lastes austuse oma kodukoha – Rõuge ja kohaliku kultuuri vastu. Ta peab tähtsaks austada juuri, väärtustades võrokeste kultuuri, keelt ja pärandit. «Näiteks algatas meie isa ühel hetkel aktsiooni, et laupäeva õhtul saunas räägime ainult võro kiilen,» räägivad lapsed. «Samuti on ta tõeline seltskonnahing: tema jaoks on tähtis, et seltskonnas oleks alati naer.»

«Minu isa on lihtsalt nii äge isa,» on öelnud Kalvi Kõva tütar, «Seda ägedust ei hinda ainult mina ja minu vennad, vaid ka meie sõbrad, kes teavad, et minu isa on see mees, kelle poole võib alati enda mure või rõõmuga pöörduda. Oleme tänulikud selle eest, mis ta meile on õpetanud.»

Aasta isa tiitlit on Võru maakonnas välja antud alates 2005. aastast. Eelmisel aastal pälvis tiitli nelja lapse isa Mihkel Matsin.

Võru Kandles toimunud isadepäeva kontsert-aktusel esinesid Võru naiskoor Kannel. naiskoori ansambel Sinilill, Võru Kreutzwaldi kooli laululapsed Evert Ojaots ja Marken Mürk, Võru Lasteaia Sõleke laululapsed, dirigendid ja õpetajad Helga Ilves ja Erja Arop, kontsertmeister Piret Rips-Laul, viiulil Elise Marie Olesk, teadustajad Annabel Rõngas ja Marken Mürk. Isasid õnnitles ka Rõuge valla esindus.

Tänavu esitati Võru maakonna aasta isa aunimetusele kokku seitse kandidaati: Aivar Kõlli (Võru vald), Üllar Ojaveer (Võru vald), Veiko Park (Võru vald), Aare Uibu (Rõuge vald), Mati Kuklane (Rõuge vald), Taavi Karu (Rõuge vald), Kalvi Kõva (Rõuge vald).

Võrumaa aasta isa tiitli nominendid pälvisid tänukirja:

Aivar Kõlli

Kõlli elab Võru vallas, on töökas, hooliv, kohusetundlik, abivalmis ja vahel ka nõudlik. Ta on kuldsete kätega mees, kes saab kõigega hakkama, praegu on tema üheks hobiks ja südameasjaks lõõtsade meisterdamine. Ta on üles kasvatanud viis tublit last, kes on väga töökad ja teistega arvestavad ning lisaks on tal juba 6 lapselast.

Ülar Ojaveer

Ojaveer elab Võru vallas, tema peres kasvab 4 last. Ta ei jäta kunagi kedagi hätta, ta aitab ja õpetab, mitte ainult oma lapsi, vaid hoiab ja veab eest südamega kogukonna elu Kääpa piirkonnas. Ojaveer töötab lasteaias ja teeb koos perega aktiivselt sporti. Nende pere on pälvinud Eesti Olümpiakomitee Eestimaa sportliku perekonna tunnustuse. Ta on hooliv abikaasa ja kuldsete kätega mees.

Veiko Park

Park elab Võru vallas, on abivalmis kogukondlikes ettevõtmistes, on oma sõpradele hindamatu tugi ja oma perele asendamatu tugisammas, armastav isa ja abikaasa. Koos abikaasaga on nad loonud imetoreda perekonna kolmele vahvale, taibukale ja tegusale lapsele. Hobina armastab ta väga sporti. Ta on aidanud keerulisema taustaga noortel saada tööd.

Aare Uibu

Uibu elab Rõuge vallas, on väga armastav isa, vanaisa oma lastele ja lastelastele. Tal on neli last ning ta on üheksakordne vanaisa. Talle väga meeldib oma lastel külas käia ja neid rõõmustada. Lapsed ütlevad, et nende isal on suur süda ja ta armastab oma peret väga. Lapsed on soovinud, et Aare teaks, kui oluline ja tubli isa ta on, ning et nad armastavad teda väga.

Mati Kuklane

Kuklane elab Rõuge vallas, ta on kasvatanud üles neli last. Ta on õpetanud oma lastele hoolsust ja hoolivust, töökust ja iseseisvust. Kõik lapsed on edasipüüdlikud, edukad ja kannavad edasi esivanemate pärandit. Kuklasel on seitse lapselast. Ta on suur ajaloohuviline, valla volikogu esimehena on ta võtnud südameasjaks vallarahva heaolu ja tuleviku.

Taavi Karu

Karu elab Rõuge vallas. Lapsed on öelnud, et nende isa on mees, kes pigem räägib vähe, aga ütleb seda, mille on läbi mõelnud ja milles kindel on. Kui ta midagi ette võtab, teeb ta seda südamega, põhjalikult ja rahulikult. Ta on eeskujuks paljudes asjades. Karu on viimased kolm aastat töötanud Võru Kreutzwaldi kooli juhina. Tema hobideks on mälumäng, fantaasiaraamatud ja tervisesport.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles