Aianduskooli õpilaskodu kaunistab värske maaliseeria

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
«Eluring» hakkas kaunistama Räpina aianduskooli.
«Eluring» hakkas kaunistama Räpina aianduskooli. Foto: Piret Bergmann/Rkas

Kunstnik Pusa ehk Piret Bergmanni suuremõõduline, detailirohke ja jõulistes toonides töö «Eluring», mis võitis Räpina aianduskooli õpilaskodu ilmestamiseks korraldatud kunstikonkursi, on nüüd oma kohale paika saanud.

Kolmest maalist koosnev seeria räägib taimede kaudu loo eluringist. Akrüülvärvitehnikas taiesed, millel suurust 2000 x 1600 mm, peegeldavad kunstniku oma maailma. Maalid asuvad õpilaskodu ühisköökides kolmel korrusel, kuid on nii sisult kui vormilt omavahel ühendatud, kujutades taimede eluringi eri etappe: seemnest taimeks ja taimest seemneks tagasi. Tegu on fantaasiamaailmaga. Tulevased aednikud ei pea puhkeajal pead murdma, mis taimedega on tegu, samas on neil võimalik nendele ise nimesid anda.

Kunstikonkursi žürii tegi valiku 29 kavandi hulgast ning kirjeldab Pusa võidutööd järgmiselt: seeria lisab õpilaskodu ühisköökidesse emotsionaalse elemendi ning on oma detailides täis avastamisrõõmu. Taieste kontseptsioon on žürii hinnangul hoone spetsiifikaga kooskõlas ning moodustab läbi korruste ühtse terviku. Tööde kogumaksumus on ilma käibemaksuta 23 000 eurot.

Piret Bergmann tegutseb peamiselt maalikunstnikuna ning on kirjutanud ja illustreerinud ka lasteraamatuid. Ta on eelkõige tuntud oma eredavärviliste, mustritega kaetud, peaaegu psühhedeelsena mõjuvate maalide poolest, millega on tal Eesti kunstimaastikul unikaalne koht. Bergmann on lõpetanud Eesti kunstiakadeemia Pärnu kolledži.

Räpina aianduskooli õpilaskodu on majutanud elanikke 1964. aastast. Hoone funktsioon ei ole aegade jooksul muutunud. Lisaks aianduskooli õpilastele majutab hoone suviti noortelaagrite õpilasi. Õpilaskodu läbis hiljuti täieliku uuenduskuuri, nüüdisajastati nii hoone välisilmet kui ka interjööri. Hoone rekonstrueerimisprojekti on loonud Sirkel & Mall OÜ, arhitektuurse ja sisearhitektuurse osa koostajad ja autorid on Gea Hein ja Evely Nurk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles