Algas maismaal elavate talilindude loendus

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Rasvatihane on üks tuntumaid Eestis talvituvaid linde.
Rasvatihane on üks tuntumaid Eestis talvituvaid linde. Foto: Elmo Riig

Eesti ornitoloogiaühing ootab nii uusi kui ka varem osalenud vabatahtlikke linnuvaatlejaid kaasa lööma maismaa talilindude loendusel, mis leiab aset kolmel perioodil novembrist veebruarini.

Loendusel saavad kaasa lüüa inimesed, kes tunnevad välimuse ja hääle järgi hästi ära siin talvituvaid linde, teatas ornitoloogiaühingu esindaja. Ühing ootab osalejatelt valmisolekut teha loendusi mitmel hooajal järjest, et saada järjepidevaid andmeid, sest eesmärk on jälgida meie talilindude käekäiku pikema aja jooksul.

Loendusi tuleb teha talvel kolmel perioodil enda valitud umbes kümne kilomeetri pikkusel rajal. Perioodid on 15.–28. november, 25. detsember 2022 kuni 7. jaanuar 2023 ning 15.–28. veebruar 2023. Igal perioodil tuleb üles märkida kõik rajal nähtud ja kuuldud linnud, sisestada andmed vaatlusankeeti ja edastada need hiljemalt märtsis talilinnuloenduse koordinaatorile Jaanus Eltsile.

Enne loendama asumist tuleb kindlasti lugeda juhendit ning saata Jaanus Eltsile rajakaart. Kuna loenduste eesmärk on jälgida talilindude levikut ja arvukust pikema aja jooksul, on väga oluline järgida etteantud metoodikat ja teha vaatlusi vastutustundlikult. Loenduse juhendi ja ankeedi leiab ornitoloogiaühingu kodulehelt.

Talilinnuloendusi hakati korraldama 1900. aastal USAs, Eestis alustati sellega 1987. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles