Vald korraldab lasteaia ehitamiseks uue hanke

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Praegu on Sõmerpalu lasteaias kolm rühma, uue maja valmimisel tuleb üks rühm juurde.
Praegu on Sõmerpalu lasteaias kolm rühma, uue maja valmimisel tuleb üks rühm juurde. Foto: Arvo Meeks
  • Praegune lasteaia hoone on amortiseerunud.
  • Kevadel ületasid kõik hinnapakkumised tunduvalt valla võimalusi.
  • Kokkuhoid loodetakse uuel katsel saavutada muu hulgas materjalide arvelt.

Ehitajad pakkusid Sõmerpalu uue lasteaia ehitamiseks kevadel välja niivõrd kõrged hinnad, et Võru vald oli sunnitud hinnapakkumised tagasi lükkama. Vald lihtsustas seejärel ehitusprojekti tingimusi ning kuulutas sel nädalal välja uue hanke.

«Kuna tööde pakutud maksumus ületas oluliselt summat, mis vallal oli planeeritud, lükkasime esimesel korral pakkumused tagasi,» kinnitas Võru vallavanem Kalmer Puusepp. «Parim pakkumus oli seejuures ligikaudu kuus miljonit eurot. Vallal oli eelarves aga arvestatud 3,5 miljoniga.»

Materjalide puhul laiem valikuvõimalus

Puusepa sõnul on vallavalitsus vaadanud ehitusprojekti uuesti läbi ning teinud seal muudatusi, mis annavad ehitajale võimaluse materjale rohkem varieerida. «Ehitajatel on nüüd suurem mängumaa,» lisas ta. «Vaatasime üle kokkuhoiukohad ning nüüd on võimalik leida soodsamaid võimalusi.»

Kui varem olid näiteks projektis ette nähtud ühes tükis valatud betoonelemendid, siis nüüd on võimalik seinad kohapeal üles laduda õõnesplokist, armeerida ning seejärel betooni täis valada. «Kuulasime ka ehitajate nõuandeid, misjärel tegime projekti tingimustes järeleandmisi,» lisas Puusepp.

Vallavanema sõnul vaadati üle ka materjalid. «Aknapõsed ei pea olema tammepuust, vaid võivad olla mõnest teisest puitmaterjalist. Samuti ei pea elektrivalgustused olema nii disainirohked, ka seal annab kokku hoida. Disainielementide puhul anti samuti vabamad käed kasutada odavamaid materjale,» lausus Puusepp.

Ta selgitas, et projekteerija oli esialgsesse plaani kavandanud hinnalisi materjale, kuid sellist luksust ei ole siiski vaja, vastasel juhul võib lasteaed jääda üldse ehitamata. «Saame ehitada vastavalt võimalustele. Loodame, et objekt võiks vähemalt miljoni võrra odavamaks minna.»

Kalmer Puusepp, Võru vallavanem

«Ehitajatel on nüüd suurem mängumaa. Vaatasime üle kokkuhoiukohad ning nüüd on võimalik leida materjalide puhul soodsamaid alternatiive.»

Praegu on Sõmerpalu Lepatriinu lasteaias kolm rühma, üks lisandub uue maja valmimisel. Lasteaiakohtadele on Puusepa sõnul piirkonnas järjekord. «Vana lasteaiahoone on aga üsna halvas seisus ja amortiseerunud – oma aja ära elanud,» sõnas ta.

«Võin oma kogemuste põhjal öelda, et mõistlikum on vana ära lammutada ja uus ehitada, kui hakata vana hoonet ümber ehitama,» tõdes vallajuht. «Kokkuvõttes tuleb odavam ning peale selle saame hoone, mida reaalselt tahame. Muidu jääksime vanadesse seintesse kinni.»

Sõmerpalu uue lasteaia eskiis
Sõmerpalu uue lasteaia eskiis Foto: Rkik

Lootus on hindade langusel

Ehitajatel oli Puusepa sõnul esimeste pakkumuste tegemise hetkel mõnes mõttes buumiaeg. «Võib-olla järgmiseks aastaks neil enam nii palju töid ees ei ole ning saame ka sel põhjusel parema hinna,» rääkis ta.

«Mitme ehitusmaterjali hinnad on samuti aasta esimese poolega võrreldes alla läinud, turul valitses teadmatus ka tarnete osas. Nüüd on ehitusmaterjalide tarnijatel uued kontaktid loodud ja ka ehitajatel rohkem kindlust nii hinnapakkumise tegemisel kui ka tarnete puhul.»

Plaanis on jõuda lepingusse 1. märtsil ning tööde kestus on 13 kuud, tähtajaga 1. aprill 2024. Puusepp lisas, et lasteaia lapsed kolivad ehitamise ajaks Sulbi maarahva seltsi majja, selleks on eelkokkulepped tehtud.

Võru vallavalitsuse ehitus­spetsialist Ott Almann kinnitas, et võrreldes eelmise hankega kevadel on lubatud hoone konstruktsiooni materjale ja lahendusi ümber projekteerida: näiteks vundament ja kandvad seinad.

«Ka on loobutud kallimatest disainvalgustitest ja lubatud kasutada veidi odavama klassi valgusteid,» lisas ta. «Samuti on loobutud mõnest õueinventarist, nagu näiteks õuesõppepaviljon.»

Tegemist on liginullenergiahoonega. See võimaldab ühelt poolt omavalitsusel hoida kokku energiakulusid ning teisalt tagab lasteaias kvaliteetse teenuse ja nüüdisaegse õpikeskkonna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles