Ettevõtlikud noored ⟩ Õpilasfirma tahab väikest tüdrukut aidata

Jaanika Elias
, reporter
Copy
Õpilasfirma RURI toetab oma tegevusega spinaalse lihasatroofia diagnoosiga Miinat. Pildil on turundusjuht Andreas Vanatalo (vasakult), tegevjuht Jane Mustrik ja finantsjuht Rogert Hollo.
Õpilasfirma RURI toetab oma tegevusega spinaalse lihasatroofia diagnoosiga Miinat. Pildil on turundusjuht Andreas Vanatalo (vasakult), tegevjuht Jane Mustrik ja finantsjuht Rogert Hollo. Foto: Erakogu

Kolm Võru gümnaasiumi üheteistkümnenda klassi õpilast on võtnud ette tänuväärse projekti. Nende loodud õpilasfirma RURI kogub kunstiteoseid, mida hiljem oksjonil müüa saab. 70 protsenti saadud tulust läheb kaheaastase Miina toetuseks, kes põeb spinaalset lihasatroofiat.

Õpilasfirma loojad Andreas Vanatalo, Jane Mustrik ja Rogert Hollo õpivad Võru gümnaasiumi üheteistkümnendas klassis. Ka ametid on neil ära jagatud – finantsjuht on Rogert, tegevjuht Jane ja turundusjuht Andreas. Just viimane avabki natuke projekti telgitaguseid.

«Meil tekkis idee õpilasfirmaks niimoodi, et meie finantsjuht Rogert tegeleb ise ka kunstiga. Meie kooli direktor Karmo Kurvits soovitas tal hakata enda kunsti müüma. Olimegi parasjagu koolisööklas ja tegime koosolekut ning Jane pakkus välja, et me võiksime ideed arendada,» sõnab Andreas Vanatalo.

Esimene oksjon on tulekul

Nii jõutigi lõpuks mõtteni, et võiks hoopis Eesti mõjuisikute kunstiteoseid müüma hakata. Mõjuisikute alla käivad Vanatalo sõnul kõik tuntumad inimesed, kes on kunstiga seotud, aga see ei tähenda, et nad peaksid just kuulsad olema. Piisabki sellestki, kui nad kunstiinimeste ringkonnas tuntust on kogunud.

Juba päris varakult jõudsid noored arusaamisele, et nad tahavad oma õpilasfirmaga head teha. Sügisel hakati vaikselt mõtlema, kuidas seda kõike ellu viia.

«Nüüd on meil viis tööd juba olemas, aga otsest oksjonit ei ole veel olnud. Esimene neist tulebki detsembri alguses. Me paneme õpilasfirma Facebooki lehele kunstiteoste alghinnad, mille on määranud kunstnikud ise ja siis saavad inimesed hakata neid üle pakkuma,» rääkis Vanatalo.

Kes ei soovi seda avalikult oma nimega teha, saavad kirjutada ka RURI Facebooki sõnumitesse oma summa ja õpilased ise lisavad selle teistele nägemiseks kommentaariumisse. Et kõik ikka teaksid, mis see kõige viimane pakutud summa oli.

Vanatalo sõnul jäävadki kunstiteoste alghinnad 0-20 euro vahele, olenevalt tööst ja kunstnikust. Seda ei taha noor õppur veel avaldada, kelle kunstitööd neil olemas on, sest las see jäädagi hetkel üllatuseks.

Aitavad Lastefondi kaudu Miinat

Lisaks viiele olemasolevale tööle on neil silm peal juba kuuel järgmisel kunstiteosel. Et inimesed jõuaksid RURI juurde, on kolmeliikmeline õpilasfirma teinud väga palju turundust. «Me oleme kirjutanud suunamudijatele, lauljatele, kirjanikele ja kunstnikele, et see info leviks. Kuna on ka jõulud on ka heategevuse aeg, siis paljud reageerivad,» on Vanatalo rõõmus. Kunstnikud, kes enda töid on oksjonile nõus olnud jagama, on pärit väga erinevatest Eesti nurkadest. 

Kuigi noored teadsid, et soovivad oma õpilasfirmaga kedagi aidata, siis kohe alguses ei teadnud nad veel, kes see olla võiks. «Me mõtlesime, et käte kasutamine on elementaarne oskus. Ja siis me jõudsimegi sinnani, et võiks pühenduda kellelegi, kes on eakaaslaste arengust tagapool ja temal ei ole kahjuks seda jõudu kätes nii palju. Me leidsime Lastefondi abil Miina tutvustuse. Lugesime tema kohta käivat teksti ja saime kohe aru, et Miina on laps, kellele RURI pühendub.»

Tüdruk vajab füsioteraapiat

Miinal on spinaalne lihasatroofia diagnoos. Seda haigust põhjustab geenidefekt, mis ilma ravimata viib keha ja hingamislihaste halvatuseni. Miinal esineb haiguse tõttu mahajäämus eakohastes oskustes ja ka kätes puudub jõud, et iseseisvalt näiteks tassi hoida või lehvitada. Lastefond kogubki Miinale raha, et pakkuda kaheaastasele lapsele vajalikku füsioteraapiat.

Vanatalo sõnab, et just Miina lugu läks neile nii hinge ja nad võtsid ühendust Lastefondi ja ka Miina vanematega. Oma kunstiteoste oksjonitega loodabki RURI Miina vajalikule füsioteraapiale kaasa aidata.

«Meil on plaan projektiga tegeleda kuni augustini. See on just see aeg, mil ka Lastefondis on toetamise lõppajaks märgitud. Me ei tea, mis meie abi lõppsummaks saab olema, aga me anname endast kõik, et Miinat nii palju toetada, kui me suudame.»

Vanatalo toob välja, et õpilasfirma ja projektiga tegelemine võtab omajagu aega. «Me võtame Ideefaktori poolt korraldatavaid seminare ja koolitusi, mis ongi mõeldud õpilas- ja idufirmadele. Neid korraldab Tehnopol.»

Kui kolm sõpra kokku saavad, siis nad alati arutavad uusi plaane seoses õpilasfirmaga. Ka Facebookis on neil oma ühine vestlus, kus igasuguseid ideid põrgatatakse seoses uute kunstiteoste otsingutega. «Kui meil on küsimusi, siis helistame. Lisaks teeme laupäeviti koosolekuid,» tõdeb Vanatalo. Oma esimene ideevälgatus ja koosolek peeti juba augustis.

Õpilasfirma RURI toetab Miinat Lastefondi kaudu.

Miina (2) on pisitüdruk, kel diagnoositi ca 2,5-kuuselt spinaalse lihasatroofia alatüüp 1 ehk SMA I. Seda haigust põhjustab geenidefekt, mis ilma ravimata viib keha ja hingamislihaste halvatuseni.

Miinal esineb haiguse tõttu mahajäämus eakohastes motoorsetes oskustes ning veidi ka eneseteenindusoskustes, kuna lapsel puudub kätes jõud, et iseseisvalt näiteks tassi hoida või lehvitada. Füsioteraapia on lapse eakohaste motoorsete oskuste arendamiseks (sh kõnnimustri treenimiseks ja liigesliikuvuse säilitamiseks) ja maksimaalse motoorse võimekuse saavutamiseks ülioluline. Seni on lapse psühhomotoorne areng tänu sellele paranenud ning järgmisteks eesmärkideks on võetud arendada veelgi Miina peahoidu ja istumistasakaalu ning säilitada ja arendada lapse üldist lihasjõudu.

Lastefond tänu heade annetajate abile toetab Miinale vajalikku füsioteraapiat 2592 euro ulatuses toetusperioodi jooksul. Teraapia kogumaksumusest 10% jääb pere omaosaluseks.

Lastefond toetab Miinat alates 2022. aasta septembrikuust.

Allikas: Lastefond

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles