Suuremad ettevõtted võivad saada elektritoetust

LEPM
Copy
Võrumaa üks suuremaid tööstusettevõtteid AS Barrus. Foto on illustratiivne.
Võrumaa üks suuremaid tööstusettevõtteid AS Barrus. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Kristjan Järvani sõnul on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumis väljatöötamisel keskmise suurusega ettevõtjate ja suurettevõtjate elektriga varustatuse tagamise toetus, mahus 20 miljonit eurot.

«Toetuse eesmärk on toetada ettevõtja investeeringuid energiaallika vahetamiseks või salvestustehnoloogiate soetamiseks. Meetme eelarve on kokku 20 miljonit eurot. Täpsemad tingimused on veel välja töötamisel. Meede võiks rakenduda esimesel võimalusel, kui Euroopa Komisjon on kiitnud heaks taastekava vastava muudatuse, millest toetust finantseeritakse,» märkis Järvan eelmisel nädalal vastuses Eesti Kaubandus-Tööstuskojale.

Möödunud nädalal pöördus koda ministri poole sooviga teada saada, milliseid meetmeid on valitsus otsustanud rakendada keskmise suurusega ettevõtjate ja suurettevõtjate toetamiseks seoses kõrge elektrihinnaga.

Teise meetmena ettevõtete toetamiseks tõi minister välja, et suuremahuliste investeeringute toetamiseks, kaasa arvatud rohepöörde kiirendamiseks või energiajulgeoleku tagamiseks, on ministeerium esitanud Ettevõtluse ja Innovatsiooni Sihtasutuse (EIS) laenukäenduse suurendamiseks järgmise aasta riigieelarve raames finantstehingu taotluse, eesmärgiga tõsta oluliselt EIS-i laenukäenduse sihtfondi mahtu ja seeläbi märgatavalt tänase laenukäenduse piirsummat.

«Tegevuse eesmärgiks on see, et riik tuleks eriti rohepöörde, energiajulgeoleku, regionaalse tähtsusega või teadmusmahukate investeeringute raames vajadusel ettevõtjatele appi, näiteks kui pangad ei ole tehnoloogia uudsuse vaatest valmis veel kogu riski võtma. Toote eesmärk on panna niigi raskes olukorras teatud osas suuremahulistele projektidele riigi poolt ka õlg alla. Plaan on suurendada laenukäenduse sihtfondi mahtu järgmise aasta esimese kvartali jooksul,» selgitas Järvan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles