Volikogu kehtestas Setomaa valla üldplaneeringu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Vallavanem Raul Kudre rõhutas, et tegu on olulise dokumendiga.
Vallavanem Raul Kudre rõhutas, et tegu on olulise dokumendiga. Foto: Arvo Meeks

Setomaa vallavolikogu kehtestas valla üldplaneeringu, mis määrab ära valla ruumilise arengu lähiaastateks. Selle koostamine algatati pärast haldusreformi 2018. aasta sügisel ning selleks kulus seega neli aastat.

Üldplaneeringus on ühtlustatud haldusreformi käigus ühinenud omavalitsuste üldplaneeringute maakasutus- ja ehitustingimused. Samuti viidi läbi keskkonnamõju strateegiline hindamine.

«Tegemist on väga olulise ja vajaliku arengudokumendiga, mis määrab valla maakasutuse,» rõhutas vallavanem Raul Kudre.

«Pean oluliseks, et kehtestatud üldplaneeringuga on näiteks planeeritud Obinitsa tööstusala arendamine ja kogu valla ulatuses ära hinnatud miljööväärtuslikud alad. Eks igasugused piirangud võivad tekitada vastuseisu, kuid samas on väga oluline, et suudaksime säilitada Setomaa küla­arhitektuuri eripära. Miljööväärtuste hoidmiseks on vallas olemas ka vastav toetusmeede,» ütles vallajuht.

Ta nentis, et protsess on olnud pikk ja keerukas, väga paljude kooskõlastuste, avalikustamiste, kokkulepete ja vaidlustega. «Kogu seda protsessi on suurepäraselt juhtinud meie majandus- ja arendusosakonna juhataja Erika Joonas,» tunnustas Kudre.

Volikogu esimehe Urmas Sarja sõnul peab ta üheks oluliseks väärtuseks seda, et ehitusjooned veekogude ääres on oluliselt täpsustunud ja saanud üheselt selgeks. «Kohati on ehituskeeluala oluliselt vähendatud ja paljud vee äärde ehitamised saanud ühese ja lihtsa lahenduse. Loodan, et Setomaa vald areneb nüüd nii kiirelt, et kehtestatud üldplaneering jääb kitsaks ning mõne aasta pärast peaksime algatama juba uue üldplaneeringu koostamise,» lisas Sarja.

Setomaa valla kehtestatud üldplaneering on haldusreformi järel Kagu-Eestis kõige esimene üldplaneering, mille menetlemine on jõudnud kehtestamiseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles