Maksuvaba miinimum kerkib 654 eurole

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ühe olulise muudatusena hakkab haigekassa hüvitama insuliini pumpravi kuni 26-aastaseks saamiseni. Pilt on illustreeriv.
Ühe olulise muudatusena hakkab haigekassa hüvitama insuliini pumpravi kuni 26-aastaseks saamiseni. Pilt on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks

Riigikogu võttis 61 poolthäälega vastu seaduse, mis tõstab uuest aastast tulumaksuvaba miinimumi 500 eurolt 654 euroni kuus, tuues nii leevendust väikest palka teenivatele inimestele.

«Maksuvaba tulu tõus jätab kõige madalama sissetulekuga inimestele aastas 370 eurot rohkem kätte ja on abiks kõigile, kelle palk jääb alla 1200 euro,» ütles sotsiaaldemokraatide nimel sõna võtnud Reili Rand. «Aga tunnistagem, et see samm ei paku hüperinflatsiooni tingimustes piisavalt kaitset ega aita tuhandeid töötajaid välja palgavaesusest. Valusate hinnatõusude eest kaitseb inimesi kõrgem palk koos maksuvaba miinimumi jätkuva suurendamisega. Seda teed tuleb nüüd edasi minna.»

Eesti on Ranna sõnul üks kõrgeima palgavaesusega riike Euroopa Liidus, olles tagapool nii Lätist kui Leedust. «Tallinna ja pealinna lähiümbruse statistiline palgakasv näib ehk talutav, kuid näiteks Hiiumaal oli teises kvartalis keskmine palk 1117 eurot ja Saaremaal 1325 eurot,» rääkis Rand. «Peame seadma suurema eesmärgi, et keegi ei teeniks Eestis palka alla 1200 euro ning et maksuvaba miinimum jõuaks samale tasemele. Ka alampalka teeniv inimene peab elama täisväärtuslikku elu ning tundma end hinnatud ühiskonnaliikmena.»

Muudatus ei puuduta vanaduspensionäre. Neile kehtib jaanuarist maksuvaba tulu määr, mis võrdub keskmise vanaduspensioniga. Prognoosi kohaselt on 2023. aasta keskmine vanaduspension 704 eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles