Võru keele nädal tõi Põlva kooli värvikaid külalisi

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Esinevad Kaido Kaha (vasakul) ja Toomas Ojasaar
Esinevad Kaido Kaha (vasakul) ja Toomas Ojasaar Foto: Põlva kool

Põlva koolis peeti hiljuti võru keele nädalat, et sellele murdekeelele rohkem tähelepanu pöörata ja seda rohkem kõnelda, kuulata, lugeda ja kirjutada.

Kooli oli kutsutud õpilastele esinema nii tuntud võrukesi kui ka põlvakaid. Kirjanik, luuletaja ja ajakirjanik Jan Rahman esitas 6. klassi õpilastele oma loomingut, mis kantud Võromaa loodusest ja vaimsusest.

Kuuendikel oli külas ka Elo Rahman, kes võitnud võrukeelsete uute laulude konkursi Peri raamatukogu juhataja Margit Õkva lauluga «Mõtõlus». Populaarsust on kogunud Youtube’is tema enda laul «Võtke mind kui inimest». Tund lõppes 1994. aasta Raadio 2 aastahitiga «Kõnõtraat», mille autor on Jan Rahman.

8. ja 9. klassidele käisid esinemas Kaido Kaha ja Toomas Ojasaar. Kaha on Põlvamaal tuntud muusik, õhtujuht ja ürituste korraldaja. Ta on andnud välja võrukeelsete juttude kogumiku «Ütekõrra om katõkõrra» ja oli oktoobris võru keele eestkõneleja ametis.

Selle lühikese ametiaja jooksul elustas ta Põlva kandi unustatud võrukeelsed kohanimed ja valmistas puust tähised. Toomas Ojasaar on aga Põlvast pärit lõõtsakuningas, õpetaja muusikakoolides ja väga hinnatud pillimees ning laulja.

Muusikuid ühendab ansambel Kõhukesed

Ojasaart ja Kahat ühendab ansambel Kõhukesed, mis on rikastanud Eesti muusikamaastikku uhiuute võrukeelsete polkade ja reinlenderitega. Mõlemad mehed on kasvanud üles võrukeelses peres ning tõdevad, et see keelekeskkond on nende vaimsust ja tööd palju mõjutanud. Nad soovitasid noortel võru keelt rohkem ja julgemalt ka sotsiaalmeedias kasutada.

5. klassidele andis võrukeelse muusikatunni Kadri Lepasson – Põlvamaalt pärit kandle- ja lõõtspillimängija, suurepärane pärimustantsude ja pilliõpetaja. Hiljuti avaldas ta «10-keelse kandle repertuaarikogumiku» entusiastlikele pillimängijatele. Lepasson on õpetanud rahvapille muusikakoolides, tema õpilased on saavutanud konkurssidel häid tulemusi. Kadriga koos said lapsed laulda võrukeelset mardilaulu ja ka ise mitmesuguseid pille mängida.

7. klasside ees käis Põlvamaa lõõtsamees Henrik Hinrikus, kes on meie maja vilistlane. Praegu elab Moostest pärit Henrik Viljandis ja õpib kultuuriakadeemias pärimusmuusikat. Ta kuulub mitmesse bändi, peab lugu vanameistritest ja oma pilliõpetajatest. Oma kiire elu kõrvalt pidas ta vajalikuks ka noorte juurde tulla.

Henriku energilisus ja virtuoosne lõõtspillimäng pani noored kaasa laulma ja jalaga rütmi lööma. Põnev oli kuulata, milline on olnud mehe tee lõõtspillini. Ka soovitas Hinrikus noortel nutitelefoni näppimise asemel pillimängu harjutada ning ise taskuraha teenida.

Vanasõnad, luuletõlked, folkmuusika...

Võru keele nädalal lehvis Põlva kooli Kesk 25 õppehoone ees uhkelt Võromaa lipp, muusikaklassides kõlasid murdekeelsed laulud, fuajee seintel olid õpetaja Yyhely Hälvini kunstiõpetuse tunnis valminud tööd võrukeelsete vanasõnadega. Lugeda sai õpetaja Maia Punaku õpilaste luuletõlkeid ja kooli raadiost kõlas suurtel vahetundidel murdekeelne folkmuusika.

Kogu nädala said õpilased emakeeletundides digiorienteeruda. Põlva linnas liikudes ja kümmet kultuuriloolist objekti külastades said nad proovile panna oma võru keele lugemise oskuse ja koduloolised teadmised.

Põlva kooli kolmandatel klassidel jätkuvad õppekava alusel võru keele tunnid. Tunniplaanisiseselt saab kord nädalas sel õppeaastal meie koolis võru keele tunni kokku 66 last, võru keele nädalal sai aga kord nädalas võru keele tunni tänu külalisõpetajatele umbes 500 last. Neile lisandusid sajad lapsed teistes meie kooli õppehoonetes, kus õpetajad koos õpilastega sel teemanädalal võrukeelseid tegevusi läbi viisid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles