Koolis korraldatud riigikogu varivalimised tõid ülekaaluka võitja

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Teadliku valija päev Otepää gümnaasiumis. Õpilased küsimusi koostamas.
Teadliku valija päev Otepää gümnaasiumis. Õpilased küsimusi koostamas. Foto: Toomas Palmiste/Otepää gümnaasium

Otepää gümnaasiumis korraldatud teadliku valija päeval võeti ette ka riigikogu varivalimised, mille võitis ülekaalukalt parlamendiväline erakond Eesti 200.

Koolis on saanud tavaks riigikogu valimistele eelnevat kodanikupäeva tähistada vanema astme õpilaste teadliku valija päevaga. Nii leidiski hiljuti aset järjekorras kolmas kohtumine erakondade esindajatega.

Päeva eesmärk oli anda õpilastele võimalus erakondade seisukohtadega võrdlevalt tutvuda ning kasvatada teadlikkust riigikogu valimistel valijana osalemiseks kas juba 2023. aastal või tulevikus, ütles ühiskonnaõpetuse õpetaja Heivi Truu.

Kohal üheksa partei esindajad

Kutse teadliku valija päeval esineda said kõik 12 Eestis registreeritud erakonda, kohale tuli üheksa partei 14 esindajat. Lisaks praegustele parlamendierakondadele – Reformierakond, Keskerakond, Sotsiaaldemokraatlik Erakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond ja Isamaa – olid laua taga ka parlamenti pürgivad Eestimaa Rohelised, Parempoolsed, Eesti 200 ja Eesti Vabaduspartei-Põllumeeste Kogu.

9.–12. klassi õpilastele andsid erakondade esindajad loosiga tõmmatud järjekorras 13 minuti jooksul ülevaate oma erakonna programmist, keskendudes koolipere palvel muu hulgas ka julgeoleku- ja energeetikaküsimustele. Kõik esinemised olid omanäolised ning õpilased tõid hiljem välja, et üllatuslikult kasutas ainult ühe erakonna esindaja slaidiesitlust, mida oli hea jälgida ja selle põhjal märkmeid teha. Samas oli huvitav jälgida ka vilunud poliitikute esinemisi, mida näitvahenditega ei täiendatudki, sõnas Heivi Truu.

Pärast lõunapausi kogunesid õpilased loositud gruppidesse, milles oli õppureid 9.–12. klassini ning tööd juhtisid abituriendid. Rühmad tõmbasid loosiga erakonna, kellele ühiselt küsimusi koostama asusid.

Ilmnes ka vastakaid seisukohti

Päevajuht Ken Irdi suunamisel esitati erakondadele järjekorras küsimusi ning esindajad vastasid. Tekkis ka põnevaid valeväidete ümberlükkamisi ning peaaegu debatti, milleks siiski palju aega ei jäänud. Kõik grupid said esitada kolm küsimust. Küsimused puudutasid tasuta ühistransporti, digiinnovatsiooni, politsei, päästjate ja õpetajate palkasid, usaldust riigi suhtes, elektrihindu, noorte õpetajate vähesust, hajutatud energeetikat, looduses elamist, elanikkonnakaitset ja paljut muud.

Selgus, et erakondadel on üksteisele risti vastupidised seisukohad näiteks tasuta ühistranspordi ja põlevkivienergia pikaajalise kasutamise osas. Õpilased tõid tagasisides esile poliitikas vilunud inimeste sõnaosavust ning oskust kiiresti ja täpselt argumenteerida, samuti huvitavaid vastulauseid tuua.

Päeva lõpetasid varivalimised, kus sai hääle anda ühe osalenud erakonna poolt sellel päeval kuuldu põhjal. Ehkki hääli anti kõigile parteidele, võitis varivalimised ülekaalukalt erakond Eesti 200, kelle esindaja Kristina Kallas tõusis esile juba erakonna tutvustuses, kuid ka tugeva argumenteerijana küsimustele vastates. Õpilased tõstsid esile ka EKRE esindajat Rain Eplerit hea esineja ja vastajana ning samuti Reformierakonna esindajaid Maido Ruusmanni ja Eerik-Niiles Krossi.

Teadliku valija päev Otepää gümnaasiumis. Õpilased küsimusi koostamas.
Teadliku valija päev Otepää gümnaasiumis. Õpilased küsimusi koostamas. Foto: Toomas Palmiste/Otepää gümnaasium
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles