Põlva noorpere elas üle ehmatava kogemuse

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Vinguandur
Vinguandur Foto: Peeter Langovits

Lõhnatu ja värvitu vingugaas imbub ruumi salamisi – inimene ei pruugi teadagi, et eluohtlikku gaasi sisse hingab. Kui ta sellest peapöörituse, iivelduse või nõrkuse tõttu lõpuks aru saab, võib olla juba hilja. Üks Põlvamaa noorpere pääses mõne aja eest sellisest olukorrast õnneks vaid ehmatusega.

Kristina (26) ja Aulis (29) on näinud aastaid vaeva, et ehitada Põlva maakonnas Kanepi vallas üles oma esimene kodu – Järve talu.

«Siinsamas oli ka minu sünnikodu. Kuna teised pereliikmed kolisid välismaale, jäi koht mulle. Otsustasime siis Aulisega siia enda kodu rajada,» selgitas Kristina. Nüüdseks on paar juba viis aastat innukalt ehitanud ning unistuste kodu peaaegu valmis. Selle kaitsmiseks soetati kolm aastat tagasi nutikas suitsu- ja vingugaasiandur Nublu. See on päästnud pere kõige hullemast lausa kahel korral.

Esimese teavituse said nad juba paari kuu jooksul pärast seadme paigaldust. Nimelt kütsid nad oma kodu vana ja väsinud ahju ning mõne aja pärast märkas Kristina, et tema telefoni oli saabunud sõnum, et andur tuvastas toas madala vingugaasitaseme ning tuleks tubasid tuulutada. «Ise ei osanud aimatagi, et vingugaas tuppa oli saanud – seda ei ole ju tunda. Ehmatas ära küll!»

Suitsu- ja vingugaasianduri nutikus ja kiire reageerimine on päästnud kõige hullemast ja lausa kahel korral.

Kuu hiljem, kui pere magama hakkas minema, andis seade häiret. «Esialgu olime segaduses, sest midagi ei tundunud valesti olevat. Me ei teadnud ka, kas andur nüüd vingugaasi tõttu tööle hakkas,» rääkis Kristina. Kiirelt tuli ka G4Silt kõne, kus öeldi, et toas on vingugaas. Soovitati taas tubasid tuulutada.

Hiljem tuli välja ka põhjus, miks vingugaas tuppa jõudis: ahjusiiber oli liiga vara kinni pandud.

Lõhnatu, värvitu ja maitsetu vingugaas tekitab inimesele kergemal juhul peavalu või -pöörituse, õhupuuduse tunde, iivelduse või paneb kõrvus kohisema. Mürgituse süvenemisel tekib juba jäsemetes halvatus ning isegi kui inimene aimab teda ähvardava ohu suurust, ei suuda ta eluohtlikust keskkonnast enam väljuda ning järgneb teadvusekadu. Kui abi saabub kiiresti, siis mürgitusnähud mööduvad ja inimene saab terveks. Vastasel juhul langeb inimene koomasse ja võib surra.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles