Värska sanatoorium sai kaasaegsed taastuvenergia konteinerkatlamajad

LEPM
Copy
Värska konteinerkatlamaja.
Värska konteinerkatlamaja. Foto: Adveni fotokogu

Värska Sanatooriumi hotelli ja veekeskust hakkasid küttega varustama moodsad puidugraanuleid kasutavad konteinerkatlamajad, mis võrreldes varasema gaasiküttega vähendavad soojusenergia kulusid enam kui 40%. Värska Sanatoorium sõlmis Adven Eestiga lepingu küttelahenduse täisteenuseks 12-ks aastaks.

Sanatooriumi ja veekeskuse soojaga varustamiseks rajas Adven kaks 500-kilovatise (kW) võimsusega konteinerkatlamaja, mis kasutavad kütusena kodumaist päritolu taastuvenergial põhinevaid puidugraanuleid. Adven Eesti tootmise ja jaotuse valdkonna juht Raivo Melsase sõnul olid taolised kompaktsed katlamajad parim lahendus keskmises mahus energiavajadust, keskkonnahoidu, kulude säästu ja ka territooriumi visuaalset muljet silmas pidades.

Värska Sanatoorium hakkas energiakriisis otsima gaasiküttele asendust ning Adven kaalus kauaaegse kliendiga läbi kõik alternatiivid. “Võtsime aluseks pikaajalise vaate ja esimese asjana saime välistada põlevkiviõli, mis keskkonnamõju tõttu on pigem lühiajaline hädaabinõu. Hakkepuit ei olnud mõistlik suure alginvesteeringu vajaduse ning samal ajal keskmises mahus ja hooajaliselt kõikuva soojatarbe juures. Maasoojuse või järvevee kasutamine soojuspumbalahendusena ei olnud jälle sobilik seetõttu, et talvisel ajal vajavad siinsed hooned kõrget pealevoolutemperatuuri, mille jaoks soojuspump ei ole kõige tõhusam,” kirjeldas Melsas kaalutud valikuid.

Sobivaks lahenduseks valis Värska Sanatoorium kaasaegsed pelletikütusel konteinerkatlamajad. Melsase sõnul on see hea lahendus keskmise soojatarbega tootmisettevõtetes või suuremates hoonetes, nagu näiteks kaubanduskeskused ja spad. Neile pakub puidugraanulitel põhinev energialahendus stabiilset ja kulusäästlikku kütet, tagades samal ajal taastuvenergia kasutamise ja kohalikul kütteallikal põhineva tarnekindluse.

Arvestades alanud hooajaks prognoositud gaasihindu, on uue küttelahendusega soojatootmine üle 40% soodsam, arvesse võttes nii investeeringut kui ka katlamajade hoolduskulusid. “Pelletikütus on nii nüüd kui ka tulevikus oluliselt stabiilsema hinnaga. Jätsime siiski alles ka gaasikatlad – see võimaldab paindlikkust ja soojusenergiat saab edaspidi toota nii gaasist kui ka pelletist vastavalt sellele, kumb kütus on mõistlikuma hinnaga,” lisas Melsas.

“Adveni tehtud investeering tagab tänastes oludes meile jõukohase hinnaga ja kindla energiavarustuse. Veekeskustes ja sanatooriumides on energiakulu väga kriitilise tähtsusega komponent, meil on hea meel, et saame mõnevõrra muretumalt teenusepakkumist jätkata ja pikendada klientide tervena elatud elu,” ütles Värska Sanatooriumi juhataja Vello Saar.

Uued moodulkatlamajad on täisautomaatsed ja toodetud Eestis. Kütteseadmetesse investeerinud Adven Eesti pakub Värska Sanatooriumile energialahenduse täisteenust, mille leping sõlmiti kaheteistkümneks aastaks.

Adven on enam kui 40-aastase kogemusega juhtiv energia- ja veeteenuste pakkuja Põhjamaades ja Balti riikides. Ettevõte opereerib enam kui 350 energiakeskust, mille tootmise kogumaht on 5 TWh. Eestis pakub Adven kaugkütet 16 võrgupiirkonnas ning tööstustele auru-, kütte- ja jahutusteenust Energy as a Service terviklahendusena kokku enam kui 100 energiakeskuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles