USA festival võttis programmi Eesti filmi saunasõpradest

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Anna Hints on filmirežissöör, stsenarist ja helilooja, kellel sügavad juured Lõuna-Eesti unikaalses kultuuris.
Anna Hints on filmirežissöör, stsenarist ja helilooja, kellel sügavad juured Lõuna-Eesti unikaalses kultuuris. Foto: Margus Ansu

Režissöör Anna Hintsi esimene täispikk dokumentaalfilm «Savvusanna sõsarad» esilinastub 2023. aasta jaanuaris toimuva maineka Sundance’i filmifestivali maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis. See on esimene Eesti režissööri ja Eesti peatootmises valminud dokumentaalfilm, mis jõuab ühele maailma viiest olulisimast filmifestivalist.

««Savvusanna sõsarad» on minu esimene täispikk film. See on sündinud mu Lõuna-Eesti juurte pealt ja isiklikest kogemustest suitsusaunas ning selle tegemist alustasin juba seitse aastat tagasi,» rääkis Hints.

«Suitsusaunad on olnud sajandeid kohaks, kus naised on sünnitanud, ravitsenud ja saanud olla nii kehaliselt kui hingeliselt alasti. Sellest inspireerituna räägib minu film naistest, kes suitsusauna kaitsvas pimeduses kokku tulevad, oma sügavamaid saladusi jagavad ja kehasse kogunenud häbi ja valu maha pesevad. Kui meil on ümber sõsarkonna tugi, on ükskõik kui karm või piinlik läbielamine ületatav,» lisas Anna Hints.

Sundance’i festivalil linastub 101 täispikka filmi ning maailmakino dokumentaalfilmide võistlusprogrammis vaid 12 linateost. Programmi koostaja Ania Trzebiatowska selgitas, miks Hintsi film rekordilise 4061 kandidaadi hulgast programmi valiti. «On tõeline privileeg «Savvusanna sõsaraid» meie programmis esilinastumas näha, sest selle originaalne ja julge stiil ning uskumatult liigutav ja intiimne käsitlus traumadest pakub erakordse filmielamuse.»

Sundance’i filmifestival on USA olulisim sõltumatute filmide festival. 

«Savvusanna sõsarad» valmis Eesti, Prantsusmaa ja Islandi koostöös. Film jõuab Eestis kinodesse 2023. aasta esimeses pooles. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles