Lätti paigutatakse alaliselt USA suurtüki- ja õhuväe üksused

BNS
Copy
Läti kaitseminister Artis Pabriks.
Läti kaitseminister Artis Pabriks. Foto: Gatis Dieziņš/Läti Kaitseministeerium

Lätti paigutatakse lähiaastatel alaliselt USA suurtükiväe ja õhujõudude üksused, et tugevdada sõjalist kohalolekut Balti riikides, teatas kaitseministeerium.

USA kiitis heaks kava sõjalise kohaloleku tugevdamiseks Baltimaades, mis näeb ette, et Lätti paigutatakse katkematu rotatsiooni korras USA üksuste sõdurid ja sõjatehnika.

Lähiaastatel on plaanis tagada USA asendusüksuste pidev kohalolek Läti Ādaži ja Lielvārde sõjaväebaasis.

See vastab riigi relvajõudude kehtestatud kaitsevõime vajadustega ning annab olulise panuse heidutusse ja kaitsesse, samuti parandab Läti ja USA relvajõudude koostegutsemisvõimet, seisab kaitseministeeriumi avalduses.

"Kui on jutuks Baltimaade kaitse, siis meie Atlandi-tagused partnerid nalja ei tee," rõhutas kaitseminister Artis Pabriks.

Tema sõnul mõistab USA juhtkond, et heidutus põhineb võimsal kohalolekul ja kogemuste vahetamisel.

"Meie liitlased on alati toetanud Balti riikide iseseisvust ning tõestavad täna geopoliitilisi riske hinnates veenvalt, et teevad seda ka edaspidi," rõhutas Pabriks.

Teadupoolest väljendas USA president Joe Biden tänavu juunis Madridis toimunud NATO tippkohtumisel valmisolekut tugevdada USA sõjalist kohalolekut alliansi idaosas.

Samuti teatati, et lähinädalatel paigutatakse täiendavad USA roteeruvad üksused Eestisse.

USA Vilniuse saatkond teatas omakorda, et Ühendriigid plaanivad suurendada oma sõjalist kohalolekut Baltimaades ja muuta USA vägede Leedus viibimise staatuse "alaliseks roteeruvaks kohalolekuks".

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles