Tuisk jõudis pärale

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy
Transpordiamet soovitab praeguste ilmaoludega liiklemist vältida.
Transpordiamet soovitab praeguste ilmaoludega liiklemist vältida. Foto: Marianne Loorents

Ilmateenistuse prognoositud lumemöll jõudis ööl vastu esmaspäeva kohale.

Hommikul kella seitsme ajal sadas Võrus veidi lund. Puhus kirdetuul 5,7 m/s. Valgas sadas jääkruupe. Tuul puhus kiirusega 6,4 m/s. Põlvaski sadas veidi lund, puhus tuul 5,0 m/s. Puhangud ulatusid aga Lõuna-Eestis kuni 13 m/s.

Transpordiamet kehtestas esmaspäeval kell 6 rohke lumesaju ja tuisu tõttu üle kogu Eesti riigiteedel rasketest ilmaoludest tingitud erilise hoolderežiimi.

Amet tõdeb, et maanteede korrashoiuks kasutatakse kõiki olemasolevaid ressursse, kuid teede nõutav seisunditase ei ole kõikjal tagatud. Suure tõenäosusega põhjustab lumesadu osade riigiteede, eelkõige väiksemate kõrvalmaanteede, muutumise läbimatuteks või väga raskesti läbitavateks.

Lõuna-Eestis on keerulised teeolud näiteks Võrumaal Kääpa–Obinitsa–Võmmorski–Petseri maatee 30.–31. kilomeetril, kus öösel katkes vahepeal ka liiklus, kuna veokid ei saanud enam edasi sõita.

Keskkonnaagentuuri hoiatuse kohaselt on esmaspäeva hommikuks tugevnenud kirdetuul puhanguti 15-21 m/s, saartel ja rannikul kuni 26 m/s. Lumesadu ja tuisk levib Kagu-Eestist hommikuks üle maa, päeval läheb sadu intensiivsemaks. Nähtavus on halb. Lund lisandub 10, kohati kuni 20 cm.

Pärastlõunal Kagu-Eestist alates tuul vähehaaval nõrgeneb. Temperatuurid püsivad miinuspoolel. Päeva jooksul on prognoositav lisanduva lume hulk 10-15 cm, Põhja-Eestis kohati kuni 25 cm. Isegi kui teeolud tunduvad sõitu alustades head, tuleb arvestada, et sõiduolud muutuvad tänase päeva jooksul kiiresti. Võimalusel vältida liiklusesse minemist, eriti pikemate sõitude alustamist. Kui see ei ole võimalik, tuleb kindlasti sihtkohta jõudmiseks varuda tavapärasest rohkem aega, valida turvaline sõidukiirus, hoiduda ohtlikest manöövritest ning arvestada kaasliiklejatega.

Transpordiamet prognoosib lumesaju taandumisel tagada teedel nõutav seisunditase teisipäeva hommikul kella 8ks. Vajadusel pikendatakse erilist hoolderežiimi ning sellest teavitatakse täiendavalt.

Hommikul kella 7 ajal oli Eestis Elektrilevi andmetel elektrita 8611 majapidamist, neist kõige enam ehk 5435 asus Saaremaal. Valgamaal oli elektrita 209 majapidamist, neist enim ehk 163 Otepää ja 46 Tõrva vallas. Võrumaal oli elektrita majapidamisi 26, neist 25 Setomaa ja üks Rõuge vallas. Põlvamaal oli vooluta tarbimiskohti 23, neist 19 Kanepi ja neli Põlva vallas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles