Otsitakse 23 päkapikku

LEPM
Copy
Jõuluvanad ja päkapikk lastele maiustusepakke jagamas.
Jõuluvanad ja päkapikk lastele maiustusepakke jagamas. Foto: Elmo Riig

Neljateistkümnendat aastat kogub MTÜ SEB Heategevusfond kokku laste, kelle koduks on asendus- ja pere- või turvakodu, jõulukingi soovid. Põlvamaal ootab päkapikku kümme ja Valgamaal 13 last.

Põlvamaal elav üheaastane Karel on pere väike armas põnn, kellele pakub huvi kõik, mis näpu vahele jääb. Ta proovib kõiki asju enda ümber katsuda, närida, maitsta. Rääkiv mänguasi oleks tore kingitus, mis aitaks kaasa ka lapse eakohasele kõnearengule, tähtede ja numbrite õppimisele. Samas peres kasvav kolmeaastane Karl on tark ja taibukas poiss, aga ta veel räägib väga vähe, ütleb vaid mõne sõna. Legodest klotsid oleksid temale hea mänguvahend, mis toetaks ka poisi arengut.

16-aastane Sander sõidab meelsasti jalgrattaga. Vahel juhtub ratas kuskilt logisema või tahab suuremat parandamist, kuid tihtipeale jääb puudu vajalikest tööriistadest. Tore, kui ta saaks tööriistadega ratta ise korda teha (nt rehvi parandada), et kodaratega sõber ei jääks garaaži pikaks ajaks seisma. Ja nii igatseb ta jõuluvanalt jalgratta tööriistakomplekti.

Valgamaal elab 18-aastane Anzelika, kes on erivajadusega tütarlaps ning tema liigub palju õues. Tüdrukule meeldib teha pikki jalutuskäike ja ta armastab muusikat kuulata, kõlar oleks talle heaks teekaaslaseks. Kõlari saab ta õue minnes ilusti taskusse pista ning metsarajal jalutades muusikat nautida.

14-aastane Lauri on rõõmsameelne, emotsionaalne ja püsimatu erivajadusega kõnetu poiss. Talle meeldib pidevas liikuvuses olla. Ilusa ilmaga liigub Lauri palju õues, toas olles saaks ennast liikuvuses hoida võimlemispalliga. Pallil võimlemine on Lauri jaoks rahustav tegevus, võimlemispall arendab tasakaalu ja tugevdab lihaseid, sestap ootab tema jõuluva kotist leida võimlemispalli.

“Jõuluõhtul kingituste saamine on laste jaoks aasta kõrghetk. Täiskasvanuna saame olla jõuluvanale abiks, et kuulata ja märgata, mida laps tegelikult soovib ja mis on selle jõulusoovi taga. Lapse, kes ei saa elada oma sünniperes, jõulusoov on eriline ja selle taga on alati omaette lugu. Me ei saa kingitusi tehes võtta ära laste igatsust oma päris pere järele, aga kirjades jõuluvanale on lapsed lahti mõtestanud, miks on just see kink talle oluline. Ka sel aastal on ühel turvakodus elaval teismelisel tüdrukul jõulusooviks suur-suur kaisuloom, mis kaisus olles loob turvatunnet, ei kritiseeri ja on kogu aeg lihtsalt olemas. Aastad on olnud populaarsemaid kingisoove kõrvaklapid teismelistele, mis aitavad suures peres kasvades aeg-ajalt omaette olla. Samuti oodatakse jõulukotti raamatut loodusest või lemmikkirjanikult, mille abil lähemalt maailma uurida. Igal soovil on mõte ja kindel põhjendus,“ kirjeldas laste jõulusoove SEB Heategevusfondi tegevjuht Triin Lumi.

Heal annetajal on võimalus anda oma panus Jõulusoovide puu projekti kaudu laste unistuste täitmiseks, valides soovide seast südamelähedase kingituse Kõikide laste kingid komplekteeritakse individuaalselt.

„Aastas on 12 kuud, 365 päeva, 8760 tundi, 525 000 minutit ja 31 536 000 sekundit. Iga päev, tund ja hetk inimese elus on võrdselt tähtis! Unistused ei lõppe jõuludega. Kõik lapsed tahavad igapäevaelust rõõmu tunda ja hobidega tegeleda aasta läbi. Kutsume inimesi tegema ka nn pika vaatega jõulukingitust laste huvihariduse toetamiseks, sest järjepidev tugi on oluline – nii saame toetada asendus- ja turvakodudes elavate laste unistusi nii, nagu me toetame oma laste unistusi aasta ringi,“  laiendas ettevõtmise eesmärki Triin Lumi.

Osalejate ring

Jõulusoovide puu ettevõtmises osalevad asendus- ja perekodud ning laste turvakodud: Valga Perekodu, Taheva Sanatoorium, Haiba lastekodu, Tartu Perekodu Käopesa, Elva Laste- ja Perekeskus, Vinni Perekodu, Narva Sotsiaaltöökeskus, Maria ja lapsed, Sillamäe Laste Hoolekande Asutus Lootus, Tallinna Laste Turvakeskus, Tallinna Lastekodu, Kiikla lastekodu, Viljandi Perekodu, Tilsi Perekodu, MTÜ Perekodu Õnnepuu, MTÜ SPAK, Kehra Perekodu, Vahtramägi Mäe-kodu, Pärnu Laste ja Noorte Tugikeskus, Tartu Laste Turvakodu, MTÜ Mynthaus, Saaremaa Toetava Hariduse Keskus, Paide perekodu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles