Valgalasest sopran lummas kontserdipublikut

, Valga kultuuri- ja huvialakeskuse direktor (Keskerakond)
Copy
Katrin Targo ja Kirill Ogorodnikov lummasid publikut.
Katrin Targo ja Kirill Ogorodnikov lummasid publikut. Foto: Rene Jakobson

Eesti muusika- ja teatriakadeemia suures saalis leidis Eesti muusika nädala festivali osana aset Kuldar Singi autorikontsert, kus esines ka Valgamaalt pärit sopran Katrin Targo. Kontserdi külastajana kogesin imelisi emotsioone.

Singi loomet pole just eriti tihti kuulajateni toodud. Ometi nimetatakse teda oma põlvkonna üheks eredamaks ja omapärasema loominguga heliloojaks. Näiteks Arvo Pärt on hinnanud Sinki kõige andekamaks Eesti heliloojaks.

Ootused kontserdile olid kõrged. Repertuaar andis põgusa ülevaate helilooja loomingust, mis samas väljendas vastakaid loometahke ja kohati uskumatut kosmilisust.

Helilooja veetis viimase perioodi oma elust ka Võrumaal Kõrvekülas, imelise looduse, vaikuse ja rahu keskmes. Toon selle esile teadlikult, sest samas külas elasid mu enda lähisugulased. Nendest minu isapoolne tädipoeg Väino Vidder oli see mees, kellega Sink suhtles väga tihti. Nende arutlused maailma asjade ja teemade üle olid emotsionaalsed ja kohati vägagi sügavad.

Kontserdi viimase kolmandiku täitis Valga juurtega, praegu Viinis tegutsev imeline sopran Katrin Targo. Pianist Sten Heinoja saatel kõlasid Targo esituses Singi «Ave Maria IV» ja «Pater Noster II». Tegemist oli kontserdi kõige emotsionaalsema osaga. Teoste sügavus, müstilisus, samas kergus ja avatus interpreetide vahendusel jättis sügava jälje.

Punkt kontserdile oli rabav ja unustamatu: Katrin Targo ja kitarrist Kirill Ogorodnikovi esituses kuulsime tuntud lastelaulu «Teele, teele, kurekesed». Friedrich Kuhlbarsi tekstile loodud laul on huvitaval kombel pühendatud kahele inimesele: helilooja abikaasale Ülle Singile emadepäevaks ja laulja Tiiu Levaldile Camerata Tallinnast.

Küsisin Targolt, milliseid emotsioone tekitab temas Singi looming. «Kuldar Singi hiline vokaallooming on heakõlaline ja paeluv. Selles on dramaatikat ja naiivsust, helgust ja õudust,» rääkis laulja. «Otsustasin läheneda süvitsi tema elu ja persooni uurimisse, et minu interpretatsioon tema olemusega kooskõlas oleks. Arvan, et see mul õnnestus. Valisin ka mõned tehnilised võtted selleks, et tema isiku mässumeelsust kajastada. Loodan, et ta oleks minu interpretatsiooni üle rõõmustanud.»

Loodetavasti leiab Singi looming tulevikus aktiivsemat ja julgemat kasutamist ning tema persoon rohkem tutvustamist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles