GALERII JA VIDEO ⟩ Ehitusbuum tõi puidutööstusele erakordse edu

Tomi Saluveer
, reporter
Copy

Võru vallas tegutsev puidutööstus Toftan võttis Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetajalt Sirli Homuhalt vastu Lõuna-Eesti aasta ettevõtte tunnustuse. Varese külas tegutsevat firmat juhtiv Martin Arula nimetas eelmist aastat erandlikult heaks, ettevõtte käive ületas kinnisvara- ja ehitusturul valitsenud enneolematu buumi tõttu 100 miljoni euro piiri.

«Edukat aastat iseloomustab Euroopas algatatud rahatrükk, pangaintresside puudumine ja koroonapiirangutest tingitud ülejääk eraisikute rahakotis,» rääkis Arula. «Meil õnnestus käia koos oma klientidega – puidu edasitöötlejatega – Euroopast seda raha ära toomas.»

Arula sõnul said kõik ehitusmaterjalide tootjad, sealhulgas metsa- ja puidutööstused sellest erilisest aastast osa. «Muidu oleks Toftani majandustulemused ilmselt olnud head, aga tavapärased,» lausus Arula, kelle sõnul oli oluline ka kiire reageerimine. «Praegu on olukord turul hoopis teistsugune.»

Ebakindlus suurenenud

«Käesoleval aastal on nõudlus vähenenud ning see on tingitud inimeste ebakindluse suurenemisest nii Euroopas kui ka kogu maailmas,» tõdes Arula. «Ebakindlus tuleneb kallinenud energiast, mistõttu inimesed kardavad kulutada ning see avaldab paratamatult mõju püsitoodete tarbimisele.»

Arulale teeb tuska ka Euroopa riikide valitsuste võimetus saada energiahinnad kontrolli alla. «Probleem on selles, kuidas Euroopas hindu börsidel kalkuleeritakse,» sõnas ta. «Enne, kui energiahindade arvestusalgoritmid seal ei muutu, tegelikele inflatsiooni ja konkurentsivõime probleemidele jälile ei saada.»

Võru vallavanem Kalmer Puusepp (vasakult), Toftan ASi juht Martin Arula, Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha, Võrumaa arenduskeskuse ettevõtluse suunajuht Kaido Palu, Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanik Tomi Saluveer ning ettevõtlusžürii liige, ettevõtja ja Tartu2024 juhatuse liige Kuldar Leis tiitli üleandmisel
Võru vallavanem Kalmer Puusepp (vasakult), Toftan ASi juht Martin Arula, Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha, Võrumaa arenduskeskuse ettevõtluse suunajuht Kaido Palu, Lõuna-Eesti Postimehe ajakirjanik Tomi Saluveer ning ettevõtlusžürii liige, ettevõtja ja Tartu2024 juhatuse liige Kuldar Leis tiitli üleandmisel Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Julgen arvata, et töötlev tööstus nii Eestis kui mujal Euroopas tänaste energiahindadega tulevikus hakkama ei saaks ning kukub maailma mõistes konkurentsist välja,» lausus Arula ning lisas, et riiklike toetuste laiendamine eraisikutest suurettevõteteni on praegu ilmselt nii-öelda läinud rong. «Sellega oleks pidanud tegelema siis, kui probleem tekkis.»

Toftan toodab kuuse- ja männisaematerjali kahes tehases, toodang jaguneb sadadesse artiklitesse. Müüdud lauamaterjalist jääb ligikaudu pool Eesti edasitöötlejatele.

«Võib öelda, et ligikaudu kaks kolmandikku meie turust asub 150 kilomeetri raadiuses, selles ringis asub ka Läti,» ütles Arula. «Mul on hea meel, et aitame eelkõige kohalikku väärindavat tööstust.»

Ülejäänud toodangu ekspordib ettevõte valdavalt Jaapanisse, aga osa ka teistesse Euroopa riikidesse. Ettevõtte toodangust valmistatakse maavärinakindlaid maju Jaapanis, talasid, ristkihtliimpuitu, aiamaju ning ukse- ja aknakomponente Eestis, moodulmaju Lätis, katuseaknaid Poolas ja Ungaris.

Ka tooraine varumine on lokaalne. Palki ostetakse ligikaudu 70 kilomeetri raadiusest nii Eestist kui ka Lätist.

Martin Arula,

ASi Toftan juht

«Mul on hea meel, et aitame eelkõige kohalikku väärindavat tööstust.»

Toftani eelmise aasta käive oli sada miljonit eurot ning kasum natukene üle 20 miljoni euro. «Aasta oli siiski äärmiselt erandlik,» sõnas Arula. «Tavapärasel aastal, ilma haruldaste hinnatõusudeta, oleks käive olnud kindlasti väiksem ning kasum 4–5 miljoni euro kandis.»

Riiklikud tunnustused

Firma on heade majandustulemustega tänavu võitnud mitu üleriigilist tunnustust. Sealhulgas oli Toftan esikohal Äripäeva puidutööstuse edetabelis ning pälvis auhindamisüritusel «Eesti parimad ettevõtted 2022» tunnustuse kui konkurentsivõimelisim tööstus- ja energeetikaettevõte.

Ettevõte toetab stipendiumitega Võrumaa kutsehariduskeskuse mehhatroonikaeriala õpilasi.

Kooli direktori Eveli Kuklase sõnul on stipendiumi eesmärk innustada heade õpitulemustega õppureid ning aidata kaasa mehhatroonika populaarsuse tõusule. Stipendimi väljaandmise positiivsed mõjud on koolijuhi sõnul märgata juba kas või eriala õppima pürgijate arvu puhul.

Milliseks võivad aga kujuneda suure ja eduka ettevõtte tänavused majandustulemused, pole veel lõplikult selge. Igatahes olid Arula sõnul ka tänavu esimesel poolaastal asjad ettevõtte vaates igati korras.

«Saematerjalide kõrge hinna tõttu on ettevõtte käive sel aastal võib-olla isegi veidi suurem, kuid kasum kindlasti väheneb, sest kulude tase on tõusnud ning marginaalid tuntavalt langenud,» tõdes Arula.

AS Toftan asutati 1995. aastal, mil Kesk-Rootsist Toftani külast toodi Lõuna-Eestisse Sõmerpalu valda vanasse kartulihoidlasse kasutatud saeveskitehnoloogia.

LÕUNA-EESTI AASTA ETTEVÕTE

Lõuna-Eesti Postimees kuulutas 8. detsembril ilmunud ettevõtluslehes välja Lõuna-Eesti aasta 2022 parimad ettevõtted.

Aasta ettevõtte tiitli pälvis Toftan AS. Tegu on puidufirmaga, kes on Võru-, Valga- ja Põlvamaa firmade seas kasumi ja käibe poolest esikohal. Suurimate tööandjate seas on ettevõte 123 töötajaga 18. kohal ning paistab silma ka kõrge keskmise brutopalgaga.

Tunnustust käis Lõuna-Eesti Postimehe peatoimetaja Sirli Homuha üle andmas koos aasta parima ettevõtte žürii liikme, ettevõtja ja Euroopa kultuuripealinn Tartu2024 juhatuse liikme Kuldar Leisi, Võrumaa arenduskeskuse ettevõtluse suunajuhi Kaido Palu ja Võru vallavanema Kalmer Puusepaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles