Võrumaa lühiuudised

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ukrainlaste kokkusaamine Värskas
Ukrainlaste kokkusaamine Värskas Foto: Setomaa vallavalitsus

Setomaa ukrainlased said kokku Värskas

Värska kultuurimajas leidis aset Setomaa ukrainlaste kogukonna kokkusaamine. Kohal olid ligi pooled Setomaa vallas elavad ukrainlased. Laua kattis Sirje Kruusamäe Maagõkõsõ kodurestoranist.

Vallavanem Raul Kudre rääkis kokkutulnutele Setomaa vallast, inimestest, tööandjatest, koolidest-lasteaedadest ja kohalikust kultuurist. Vallavanemale esitati hulgaliselt küsimusi sportimise võimalustest, töökohtadest, küttesüsteemidest ja teenuste hindadest korteriühistutes.

Vestlusringis tulid jutuks kohalik kultuur, keel, toidud. Ukrainlased tutvustasid oma toidukultuuri, samuti eesti keele omandamise eripärasid, mida olid kogenud eestikeelsetes kollektiivides.

Vallas elab 23 sõjapõgenikku Ukrainast. Nad töötavad Värskas sanatooriumis, muuseumis, puhkemajas Seto Man, hooldekodus ja Almar Puidus. Kaks noort õpivad Tartu rakenduslikus kolledžis, osa lapsi õpib veebi kaudu Ukraina koolis, ülejäänud käivad valla koolides ja lasteaias. LEPM

Võrumaa soos külvati 18 hektarile sammalt

Sel aastal jõudis riigimetsa majandamise keskus (RMK) taastamistöödega lõpusirgele kuues soos ja ühel endisel turbakaevandusalal.

Soodes on paljude haruldaste taime- ja loomaliikide elupaik, samuti seovad need märkimisväärsel hulgal süsinikku ja hoiavad puhta vee varusid. Tööde käigus suletakse kuivenduskraavid. Vajadusel raiutakse kuivenduse tagajärjel kasvanud metsa ja külvatakse turbasammalt.

Taastamistööd on tehtud ka Võrumaal Ess-soos. Seal külvati turbasammalt 18 hektarile üheksakümnendate aastate lõpus maha jäetud freesturbaalal.

RMK looduskaitsespetsialisti Priit Voolaiu sõnul on veel hinnata, kui edukaks turbasambla laotamine osutus. «Suvi oli väga kuiv ja vahepeal oli hirm, et see rikub plaanid ära, aga õnneks säilis taimestumiseks piisav hulk turbasamblakogumikke,» tõdes Voolaid. Erisuguste väljakute veetase on Ess-soos aga päris hästi paika saanud. LEPM

Nutijahil osales ligi 6000 inimest

Vanaelektroonika kogumisest Nutijaht võttis osa ligi 6000 inimest, kes tõid taaskasutusse 4,5 tonni väikeseadmeid.

Valdava osa Kuusakoski sorteerimisjaamadesse kolme kuu jooksul toodud jäätmetest moodustasid vanad telefonid, arvutid ning nendega seonduv.

Ettevõttel on üle Eesti 11 teeninduspunkti, sealhulgas Võrus. Kampaania korraldaja Mari-Liis Vaher täpsustas, et Võru osakond sai kokku umbes kakssada kilogrammi elektroonikat. «Osalejaid oli Võrus pigem vähe: kaheksa üksikkogujat ja üks grupp, kus oli kümme osalejat. Ära toodi peamiselt telefone, arvuteid ja printereid.» LEPM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles