Räpina sadamast saab soetada erilise kunstniku teose

Mati Määrits
, reporter
Copy
Räpina sadamakohviku perenaise Ele Järvise sõnutsi on Martin Kiis järele teinud ka kuulsate kunstnike maale. Tööde näitusmüük on Räpina sadamas avatud vähemalt jaanuari lõpuni.
Räpina sadamakohviku perenaise Ele Järvise sõnutsi on Martin Kiis järele teinud ka kuulsate kunstnike maale. Tööde näitusmüük on Räpina sadamas avatud vähemalt jaanuari lõpuni. Foto: Mati Määrits

Kuigi talv on juba alanud, on Räpina sadamakohvik jätkuvalt avatud ning selle seinu kaunistamas erilised maalid. Eriliseks muudab need asjaolu, et 33-aastane autor Martin Kiis on autistlik ja kõnetu mees, kellel oma eripärast hoolimata – või just selle tõttu – väga hea värvi- ja ruumitunnetus.

Ligi kümme aastat intellektipuuetega inimestega tegelenud ja siiani kord nädalas Maarja külas panustavale sadamakohviku perenaisele Ele Järvisele on kõik sealsed inimesed südamelähedased. Näitusmüügi korraldamine ühendab tal meeldiva kasulikuga: maalid kaunistavad kohvikut ja kutsuvad seda külastama ka kaugemalt tulijaid. Lisaks sellele aitab ühe töö eest saadud 20 eurot Martinil osaleda 2023. aasta eriolümpiamängudel Berliinis.

Maarja külas tegevusjuhendajana töötanud naise sõnutsi on Martin Kiis ääretult hea taibuga ja hästi kiire töötegija. «Näiteks kleepisime Põhjala teetalu pakenditele silte. Ta oli nagu masin – võttis ja pani. Tembeldasime veel munakarpe ning sealgi oli Martin eesrindlik. Ka aiatöödega saab hästi hakkama. Ühel päeval, kui mul polnud talle parasjagu tööd pakkuda, palusin tal jõuluvana joonistada. Ta tegi selle ühe kujukese põhjal valmis veerand tunniga! Ütlemata tore noormees!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles