Tomi Saluveer: jõuluvana murekiri

Tomi Saluveer
, reporter
Copy
Tomi Saluveer
Tomi Saluveer Foto: Arvo Meeks

Sain mureliku kirja jõuluvanalt. Ühiskond räägib ühtesoodu inflatsioonist, toimetulekust ja pangaintressidest, aga keegi ei mõtle, et samad mured vaevavad ka jõulumehe pead. Eelmiste aastate «rasvast» saavad kingikotid küll kenasti täis, kuid järgmise aasta prognoos sunnib rihma koomale tõmbama. Muidu libiseb jõulukontori eelarve miinusesse.

Esmalt päkapikud. Tööjõusurve vaevab ka jõuluvana, sest tublide noorte töökäte arv väheneb, samuti on puudus oskustöötajatest. Päkapikud pakivad seetõttu kingitusi sageli kiirustades ning lohakalt, ühtelugu ajavad nad segamini laste aadressid ja sussid. Jõulumees tunnistab, et palgasurve rõhub tedagi ning valikute aeg on käes: tublimatel tuleb töötasu tõsta, virkusetabeli lõpuosas asuvaid väikemehi võib aga tabada koondamislaine.

Ka jõuluvana proua hinges valitseb segadus. Jõulumemm, kes vastutab kingituste pakkimise eest, maadleb pakendiringluse teemadega. Ta juhib globaalset projekti, mille eesmärk on jõuda jõulupakendite täieliku taaskasutuseni. Aega aga napib, et osaleda ka rohepöörde sisulistel nõupidamistel, kus pannakse paika ökoloogiliste pakendite tulevik. Igatahes lähevad pakendid ilmselgelt kallimaks.

Kingikotid saavad tänavu küll kenasti täis, kuid järgmise aasta prognoos sunnib rihma koomale tõmbama.

Jõulusaani pidamine muutub üha kulukamaks. Aastaid miinuses olnud euribori intressimäär tõusis tänavu taas üle nulli, mistõttu saani liisingumakse suureneb. Amortiseerunud saaniparki vaadates pidas jõulutaat plaani seda lähiaastatel uuendada, kuid peab nüüd kaaluma, kas valida kallim, aga kiirema libisemisega sõiduk või madalama hinnaklassi sõiduvahend. Samas ei tasu ostuga ka oodata, sest pangainimesed ennustavad euribori jätkuvat tõusu.

Põhjapõdrad rahamuredega oma pead ei vaeva. Küll aga teeb jõuluvana murelikuks superkiire juhtpõdra Rudolfi punane nina. On ju viiruste aeg. Punane värvus tuleneb ilmselt nakkusest Rudolfi hingamisteedes. Põhjapõder on õnneks vähenõudlik loom, kes sooja ruumi ei ihka. Küttepuude praeguste hindade juures jõuab jõuluvana vaevu oma kamina soojas hoida.

Jõulumees andis muredest hoolimata siiski pühaliku lubaduse, et kõik jõulusoovid saavad ka sel aastal täidetud. Oma paki saavad kätte needki, kes soovisid jõulutaadilt elektrigeneraatorit või päästeameti soovitatud kriisikomplekti. Rahulikke jõule!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles