Polügooni ette jäävate inimeste kaitseks asutati kodanikuühendus Meie Nursipalu

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Otsus luua Nursipalu polügooni laiendamisele ette jäävate inimeste kaitseks ühing, tehti koosolekul detsembri algul. Pildil esiplaanil MTÜ Meie Nursipalu juhatuse liige Maarika Niidumaa.
Otsus luua Nursipalu polügooni laiendamisele ette jäävate inimeste kaitseks ühing, tehti koosolekul detsembri algul. Pildil esiplaanil MTÜ Meie Nursipalu juhatuse liige Maarika Niidumaa. Foto: Arved Breidaks

Kaitseväe Nursipalu harjutusvälja laiendamise vastu olevad inimesed asutasid MTÜ Meie Nursipalu, seades oma eesmärgiks elukeskkonna edendamise ja selle kaitse nii planeeritava harjutusväljaku laienduse territooriumil kui ka selle mõjualas.

«Soovime riigikaitseks vajaliku taristu korrektset planeerimist koos asukoha eelvaliku, vastavate analüüside ja mõjuhinnangute ning kaasava diskussiooniga,» teatas MTÜ Meie Nursipalu juhatuse liige Maarika Niidumaa.

Tema sõnul peab MTÜ Meie Nursipalu oluliseks Võrumaa elu- ja ettevõtluskeskkonna, omanäolise kultuuri ja puutumatu looduse säilimist.

«Ühingu eesmärgiks on seista hea selle eest, et Nursipalu polügooni planeeritav laiendusprotsess oleks õiguspärane ning kõiki asjaosalisi kaasav ja arvestav. MTÜ Meie Nursipalu esindab ja kaitseb planeeritava harjutusvälja laienduse tõttu kannatavate inimeste huvisid ja vajadusi,» lisas Niidumaa.

Võru ja Antsla vahele ligikaudu 9000 hektarile kavandatud kaitseväe harjutusala sisse jääb osaliselt või täielikult 217 eraomandisse kuuluvat maaüksust, sealhulgas 21 eluhoonega kinnistut. «Harjutusväljaku kaudne mõjuala on aga oluliselt suurem, ulatudes Karula rahvuspargi ja Haanja looduspargi külje alla ning hõlmates Timmase ja Keretü looduskaitsealasid,» märkis Niidumaa.

Kavandatava polügooni mürareostus levib tema sõnul kümnete kilomeetrite kaugusele, mõjutades otseselt tuhandeid inimesi, kodu- ning metsloomi, sealhulgas esimese ja teise kaitsekategooria aluseid liike.

Peale selle vähendab harjutusvälja laiendamine majandustegevuseks sobivat territooriumi, kahandab kohalike inimeste igapäevast heaolu, pärsib piirkonna ettevõtlust, muudab Võrumaa oluliselt vähem ligitõmbavaks uutele elanikele ja investeeringutele ning võimendab ääremaastumist.

Tartu maakohtu registriosakond kinnitas ühingu asutamiskande 27. detsembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles