VIDEO ⟩ Jahimees märkas Valgamaal valget metskitse

Jaan Rapp
, tegevtoimetaja
Copy

Valga vallas elav Raimo Merekivi on küll kogenud jahimees, kuid mõne päeva eest sai talle osaks vaatepilt, millist mees veel näinud polnud. Nimelt nägi ta Laatre lähedal põllul koos kaaslasega lumivalget metskitse. «See oli tõeline elamus,» kinnitas Merekivi.

Varem on mees kuulnud, et Valgamaal Karula kandis on taolist looma nähtud, kuid tema teada on taolise looma kohtamine maakonnas siiski äärmiselt erakordne.

Välimuse järgi hinnates olid mõlemad kitsed Merekivi hinnangul eelmise aasta talled.

Ulukite asjatundja Rauno Veeroja tõdes, et valge ehk albinootiline metskits on küll äärmiselt haruldane, aga samas kohatakse neid Eestis pea igal aastal. Heleda karvkatte põhjus on tema kinnitusel geenimutatsioonist tulenev pigmendi puudumine. «Seda esineb ka teistel liikidel, näiteks tuleb ikka ette ka heledamaid põtru. Rootsis sai üks taoline põder üksvahe päris kuulsaks.»

Tavapärasest erinev värv Veeroja sõnul loomade elu reeglina väga ei sega – kui pole just tegu valge jänesega lumeta talvel.

Metskitsede arvukus on aga tema andmetel Eestis natuke langenud, eriti Lääne-Virumaal, kus neid tundub kimbutavat mingi haigus. Kagu-Eestis on nende populatsioon aga tugev.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles