Raha tagasinõue seab Valga raskete valikute ette

Tiit Loim
, reporter
Copy
Selline nägi välja ehitusjärgus Valga ja Valka ühine kesklinn 2020. aasta märtsis.
Selline nägi välja ehitusjärgus Valga ja Valka ühine kesklinn 2020. aasta märtsis. Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Kui vahepeal oli Valgal ja Valkal tugev lootus, et ühise kesklinna ehituseks saadud toetusest 700 000 euro tagasi maksmist annab vähemalt kohtuvaidluse lõpuni edasi lükata, siis nüüdseks on lootus asendunud tõdemusega, et ilmselt tuleb niigi pingul eelarveid veelgi pigistada.

Valga ja Valka ühine kesklinn on valminud mitmes jaos. Esmalt avati 2018 Valga keskväljak, 2020. aasta lõpuks said tööde teises etapis valmis Valka bussijaama ja Raiņa tänava vahel Valka keskväljak ja kaht keskväljakut ühendav jalakäijate tänav. Nende ehituseks kulunud rahast umbes kolm miljonit eurot tuli toetusena Eesti-Läti programmist, ülejäänu Valga ja Valka omavalitsuselt.

Riigi tugiteenuste keskus (RTK) tuvastas järelevalve käigus mitu asjaolu, mida käsitleb kui riigihanke rikkumist. Valka kihelkonnaduuma ja Valga vallavalitsus koostasid ning sõlmisid asutuse andmeil hanke võitjaga lepingu, millest ise kinni ei pidanud. Lepingu täitmise tähtaega pikendati kolmandiku võrra, projekti lõppmakse tehti enne kasutuslubade väljastamist, ehituse koguriskikindlustuse kestus ei vastanud lepingus nõutud perioodile. RTK silmis probleemsed episoodid jäävad perioodi 2019 kuni veebruar 2021.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles