Õed valmistuvad Tenerifel uueks hooajaks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valgamaalt pärit õed Janika Lõiv (vasakul) ja Johanna Ardel Manzanilla staadionil.
Valgamaalt pärit õed Janika Lõiv (vasakul) ja Johanna Ardel Manzanilla staadionil. Foto: Erakogu

Uue aasta eel otsustasid õed Janika Lõiv ja Johanna Ardel teha sissejuhatava treeningunädala koos Tenerifel. Sõltumata täiesti erisugustest eesmärkidest ning treeningukavast – on ju Lõiv rattur, aga Ardel jooksusportlane –, valisid mõlemad laagri asukohaks Hispaania saare just sooja kliima tõttu.

«Minu peamiseks talviseks treeningupaigaks on ja jääb Mojacari küla Lõuna-Hispaanias. Samas väike vaheldus Tenerifel on kindlasti pluss. Saame puhkehetkedel koos õega aktiivselt aega veeta ning saart avastada,» rääkis Janika Lõiv.

Paraku sundis kerge viirushaigus õdesid tegema treeninguplaani veidi muudatusi. «Õnneks ei olnud tegu tõsise haigusega. Kerge köha, kurguvalu ning hääle kähedus. Treenime edasi, aga väiksemate koormustega, ning jälgime rohkem enesetunnet,» kirjeldas Johanna Ardel.

Miks just koos ja Tenerifel?

«Pärast mitmeid aastaid saame jälle laagris kahekesi olla. Viimane kord käisime koos Tenerifel treenimas aastal 2012, siis koos treenerist isaga. Nüüd kümme aastat hiljem oleme jälle kõik koos siin,» lisas Ardel. Ta õpib Hispaanias La Laguna ülikoolis toitumisspetsialistiks ja on elanud Tenerifel juba kaheksa aastat. Seetõttu oli tal hea meel, et õde lõpuks külla tuli.

Nii treeningutest kui haigusest taastumiseks on Tenerife soe kliima suurepärane. Päikeseline ilm ja soojad ookeanivannid taastavad tervist kiiresti. Lisaks saavad õed tutvuda väikese saare eluoluga, mis aitab vaimselt puhata ning loob vajaliku värskuse.

Johanna Ardel, jooksusportlane

«Koos saame teha üldist kehalist ettevalmistust jõusaalis, kus paljud harjutused on meil sarnased. Vundament peab olema tugev.»

Ühiselt trenni tehes saavad õed suhelda ning jagada oma kogemusi. Üksteist toetavad nad uute harjutustega jõusaalis. Lisaks on Johannal palju teadmisi toitumise valdkonnas ja Janikal kogemusi maailmatasemel võistlemises ning sellega seotud logistikas.

«Kõiki treeninguid me ühiselt koos teha ei saa, sest meie valitud alad on niivõrd erinevad ning erialased treeningud võtavad lõviosa ajast. Mina kogun kilomeetreid rattaga, Johanna aga joostes,» nentis Lõiv. «Samas saame koos teha üldist kehalist ettevalmistust jõusaalis, kus paljud harjutused on meil sarnased. Vundament peab olema tugev, et keha uueks aastaks valmis oleks,» sõnas Ardel.

«Neil on vaja koguda häid emotsioone ja teha midagi teistmoodi, et järgnevateks rasketeks treeninguteks valmis olla,» lisas õdede isa Veiko Ardel.

Eesmärgid uueks aastaks

Eesmärkide täitumise nimel ollakse valmis andma kõike ning planeeritakse hooaega hoolika täpsusega, et olla vormis just õigel hetkel. Mõlema hooaeg on tihe.

Lõivu eesmärgid on tõusta maailmakarikaetapil pjedestaalile ning sõita kokkuvõttes esikümne hulka. Väga olulised on ka tiitlivõistlused, mis uuel aastal toimuvad mõlemad Euroopas: EM Poolas ning MM Šotimaal.

Ardeli eesmärgid on seotud Riias toimuvate tänavajooksu maailmameistrivõistlustega, kuhu pääsemiseks on vaja täita norm poolmaratonis. «See on täiesti teistsugune väljakutse kui varasematel aastatel,» lisas Ardel. Tal on täidetud ka suveuniversiaadi norm nii 5000 meetri jooksus kui ka 3000 meetri takistusjooksus. See võistlus toimub Hiinas suve lõpul. Enne seda aga teeb ta starte nii Hispaanias kui ka Balti riikides. Hiljuti võitis ta La Palmal korraldatud jõulukrossi, mis annab innustust sihikindlalt edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles