Mida arvavad meie inimesed ilutulestikust uuel aastal?

Jaanika Elias
, reporter
Copy
Uuel aastal lastava ilutulestiku suhtes on inimestel vastakad arvamused. Mõnede arvates ei tohiks seda teha, teised aga pooldavad.
Uuel aastal lastava ilutulestiku suhtes on inimestel vastakad arvamused. Mõnede arvates ei tohiks seda teha, teised aga pooldavad. Foto: Arvo Meeks

Aasta 2023 on nüüd alanud ja ilutulestik lastud. Lõuna-Eesti omavalitsused ilutulestikku ei lasknud, küll aga võis rahvas seda ise teha. Uurisime, mis meie piirkonna inimesed rahva lastud rakettidest arvavad.

Tõrvast pärit Margot Raid sõnas, et niikaua kui ilutulestik on inimesele endale ja tema naabritele vastuvõetav, siis võib seda taevasse lasta. «Sõda on kurb ja kõik, mis seoses sellega toimib. Ja ma saan ka aru, et tuleb teistele mõelda.» Ta lisas, et kui inimene teab, et naabrikoer haugub terve aja või kellegi laps ei saa magada läheduses, siis võiks ilutulestiku ära jätta.

Põlvamaalt pärit Andrus Mattus tõdes, et tema on ilutulestiku suhtes täiesti neutraalne, sest teda see ei häiri. Põlvamaalt pärit Jaanika Kivi sõnas aga, et tema meelest uuel aastal võib ikka ilutulestikku lasta, sest see on juba vana traditsioon. «Kui sa tead, et su loom kardab ilutulestikku, siis saad ta selleks ajaks ju tuppa võtta,» tõdes Kivi.

«Mina kindlasti ei poolda ilutulestikku, mis rahvas laseb,» sõnas põlvamaalane Anne Nook. Ta lisas, et ta otseselt seda ära ei keelaks, aga ilutulestik võiks olla kuidagi reguleeritud. «Just loomade tõttu eriti ja ka muidugi nüüd sõja pärast Ukrainas,» lisas ta.

Võrumaalane Epp Margna arvab samakoodi nagu Nook. «Ma ei poolda seda, eriti just maainimesena. Need meeletud paugutamised ei meeldi. Ma oleksin lootnud, et arvestades sõda, siis inimesed on ise alalhoidlikumad ja paugutavad vähem, aga see vist kahjuks nii ei toimi.»

«Mina loomade pärast ilutulestikku ei poolda,» sõnas Põlvas elav Kadri Arjukese. Naine lisas, et ta on ilutulestiku pärast ka häiritud olnud – aastaid tagasi Tartus. «Sellise rahvamassi sees oli ühel inimesel šampusepudel ühes ja raketid teises käes. Ja raketid läksid ümber ja hakkasid täiesti kontrollimatult lendama. Parem oleks, kui need nii vabalt saadaval ei oleks. Ma usun, et kui ainult vallad laseksid ilutulestikku ja tavainimestele oleks see keelatud, siis lastaks rakette vähem,» tõdes Arjukese.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles