Muutub ajateenijate tervise hindamise kord

LEPM
Copy
Kuperjanovi pataljonis teenistust alustanud ajateenijad. Foto on illustratiivne.
Kuperjanovi pataljonis teenistust alustanud ajateenijad. Foto on illustratiivne. Foto: Arved Breidaks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu võttis kolmapäeval vastu valitsuse algatatud kaitseväeteenistuse seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse, millega lõpetatakse arstlike komisjonide tegevus eraldi haldusorganitena ning senise kolmeliikmelise komisjoni asemel antakse terviseseisundi hindamise õigus kaitseressursside ameti ja kaitseväe määratud arstidele.

Et hinnata terviseseisundi vastavust tervisenõuetele, saavad arstid eelnõuga vaikimisi juurdepääsu tervise infosüsteemis olevatele andmetele, kuid inimesele jääb võimalus soovi korral juurdepääs keelata.

Samuti sätestatakse seadusega väljaspool kaitseväeteenistust kaitseväelase vormiriietuse ja eraldusmärkide kasutamise üle täpsem kontroll ning luuakse asendusteenistusele reservteenistus.

Teiseks lugemiseks viis riigikaitsekomisjon eelnõusse muudatuse, mis võimaldab kas tervislikel, perekondlikel või muudel põhjustel ajateenistuse katkestanud inimestel hiljem soovi korral ajateenistust jätkata. Muudatus puudutab ka naissoost ajateenijaid, kes jäävad lapseootele, peavad seetõttu oma ajateenistuse katkestama ning kellel praegu pole võimalust ajateenistusse naasta.

Muudatuse kohaselt saab inimene, kelle ajateenistus on katkenud, esitada ajateenistuse jätkamise taotluse kaitseressursside ametile ühe korra kuni 27. eluaastani. Ajateenistuse jätkamise korral jätkub ajateenija väljaõpe sellest väljaõppeetapist, kus tema varasem väljaõpe katkes. Koos juba läbitud ajateenistusega ja ajateenistuse jätkamisega ei tohi ajateenistuse kestus ületada 11 kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles