Kaidy Aljama: vaimse tervise abi peaks saama kodu lähedalt

Copy
Kaidy Aljama, sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakonna kogukonna teenuste koordinaator
Kaidy Aljama, sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakonna kogukonna teenuste koordinaator Foto: Meelis Meilbaum

Üheteistkümnest Lõuna-Eesti omavalitsusest kuus on eelmisel aastal riigi toel pakkunud oma elanikele vaimse tervise abi. Loodetavasti hoolitsevad alanud aastal oma kogukondade vaimse tervise eest juba kõik Põlva-, Valga- ja Võrumaa omavalitsused, sest keerulised ajad mõjutavad vaimset heaolu ning kogukonnatunne ja õigeaegne abi eluraskustega toimetulekul on üha olulisemad.

2021. aasta mais tehtud küsitlusest selgus, et 72% Eesti omavalitsuste hinnangul on vaimse tervise abi vajadus koroonakriisi puhkemisest alates kasvanud. Omavalitsuste vastuste järgi on peamised probleemid seotud peretülide ja -vägivallaga ning enim abi vajavadki lapsed, pered ja vanemad inimesed. Samas küsitluses vastasid omavalitsused, et nad vajaksid rahalist tuge psühholoogilise abi mahu suurendamiseks ja abi kättesaadavuse parandamiseks.

Kuna vajadus vaimse tervise toe järele oli ja on kõrge, töötasime sotsiaalministeeriumis välja toetusmeetme, mille fookus on nende inimeste abistamisel, kelle vaimne heaolu on häiritud eelkõige tavapäraste eluraskuste tõttu. Näiteks on neid tabanud lein, suhete purunemine, töökaotus, lähedase haigus või teeb neile inimestele muret majanduslik toimetulek või suur hoolduskoormus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles