Mati Määrits: käes on valusate otsuste aeg

Mati Määrits
, reporter
Copy
Mati Määrits
Mati Määrits Foto: Kristjan Teedema

Õpetajate palgatõus, energiahinnad, tulubaasi vähenemine ja muugi on seadnud paljud omavalitsused lausa eksistentsiaalsete raskuste ette, mis sundinud langetama ülivalusaid otsuseid.

Kas või Rõuge valla rängast finantsseisust on olnud küll kuulda juba mõnda aega, aga sel nädalal jõudis avalikkuseni esimene kärpeplaan, mille kohaselt jääb kümne raamatukogu ja viie rahvamaja asemel kaks: valla rahvamaja neljas tegutsemiskohas ning valla raamatukogu seitsme teeninduspunktiga.

Neli raamatukogu – Kuutsi, Luutsniku, Ruusmäe ja Sänna – lõpetavad tegevuse rahvaraamatukoguna. Vallavalitsus pakub neid lahkelt kogukondadele, küll aga mitte hoonete ülalpidamiskulusid ja palgaraha. Välja on käidud mõisted «isetoimeline raamatukogu» ja «nõudeteenus», mis alles ootavad sisuga täitmist.

Nelja rahvamaja hakkab plaanide kohaselt juhtima üksainus inimene, Varstu kultuurikeskus aga suletakse sootuks. Pärast õpilasi toitlustava söökla väljakolimist jääb tühjaks terve hoone, kus asub Võrumaa suuruselt teine saal. Kuna vallal pole amortiseerunud maja kordategemiseks raha, kõlas taas pakkumine kogukonnale – aga kust peaksid MTÜd ja ettevõtjad need sajad tuhanded võtma?

Ja taas kord on kuulda nurinat: miks arutatakse kärpeplaane kusagil tagatubades?

Ka volikogu esimees Mati Kuklane tunnistab tänases lehes, et nelja rahvaraamatukogu sulgemine annab üsna tühist kokkuhoidu. Nii jääbki arusaamatuks, miks alustati just kogukondade südamest. Lähiajal peaks avalikkuseni jõudma haridusvõrgu kokkutõmbamise kava ning ilmselgelt on seal ka suurusjärgu võrra suuremad summad taga.

Ja taas kord on kuulda nurinat: miks arutatakse kärpeplaane kusagil tagatubades ning kui lõpuks mingi plaan välja käiakse, tundub kõik olevat juba otsustatud. Ka vallajuhid kahetsevad, et tekkinud keeruline olukord ei jäta neile võimalust nii põhjalikuks kaasamiseks, kui sellised muudatused eeldaksid.

Kuidas siis edaspidi talitada – ka teistes omavalitsustes? Kindlasti tasuks vältida olukorda, kus avalikkusele käiakse välja üksainus lahedustee. Kindlasti olid ka Rõuge vallas kaalumisel eri variandid – need tulnuks koos argumentidega kõigepealt välja käia, et laiem avalikkus oleks saanud sõna sekka öelda. Pole siis imestada, et rahva hulgas on juba levima hakanud ütlemine «Nursipalu tegemine».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles