Mulgimaa roheidu pani USAs idanema 100 000 chagatüüblit

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Chaga OÜ pani USAs kasvama 100 000 musta pässiku tüüblit. Pildil (vasakult) Chaga OÜ tegevjuht Silver Laus ning Nichole Leroux ja Justin Triquet USA ühisettevõttest.
Chaga OÜ pani USAs kasvama 100 000 musta pässiku tüüblit. Pildil (vasakult) Chaga OÜ tegevjuht Silver Laus ning Nichole Leroux ja Justin Triquet USA ühisettevõttest. Foto: Chaga OÜ

Eesti ettevõte Chaga OÜ rajas USA-s Maine’i osariigis esimesed chaga istandused, kuna nõudlus meditsiiniseente valdkonna vastu on viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud.

USA turule laienemist soodustas ettevõtte teatel sealsete metsaomanike ja inimeste teadlikkus meditsiiniseente kasvatuspotentsiaalist ja kasutusvõimalustest. «Globaalne trend näitab selgelt, kuidas meditsiiniseened on järgmine suur edulugu majanduses ja inimkonna heaolus,» ütles Tõrvas eliksiire tootva Chaga OÜ tegevjuht Silver Laus.

USA turule sisenemiseks lõi Chaga OÜ koos kohalike partneritega ühisettevõtte Forest Fungi Farms LLC. Esmalt tutvustati chaga kui meditsiiniseene kasvatamise võimalust Livermore Falls linna valijakogule Maine’s.

«Livermore Fallsi valijakogu liikmete huvi oli erakordne. Nii ongi Maine's tänaseks paigaldamisel 100 000 chaga tüüblit, millest saab esimese korje teha 6-8 aasta pärast,» lausus Laus.

Forest Fungi Farms LLC partner Justin Triquet ütles, et koostöö Eesti ettevõttega toob innovatiivse lahenduse meditsiiniseente kasvatamisel. «Ameeriklased on jõudnud arusaamisele, et meditsiiniseened toovad uue ajastu inimeste vaimses ja füüsilises tervises. Lisaks on meditsiiniseentel üüratu potentsiaal metsanduse jaoks,» ütles Triquet.

Chaga OÜ tutvustas esimesena Eestis võimalust chaga kasvatuste rajamiseks. Möödunud sügisel avati Tallinnas ka Eesti esimene seente uurimisele pühendatud teadus- ja kompetentsikeskus. Seetõttu oli ettevõtte jaoks järgmine ootuspärane samm viia Eesti teaduskompetents meditsiiniseente kasvatamisel uutele turgudele.

«Kui seni oleme koduturul tuntud eelkõige toidulisandite ja eliksiiride valmistajana, laiendame märkimisväärselt oma senist haaret ja keskendume roheinnovatsioonile laiemalt,» ütles Laus.

«Meditsiiniseente näol on tegemist kümnetesse miljarditesse eurodesse küündiva majandusharuga, mis on tegemas ülemaailmset revolutsiooni. Eestil on suur väljavaade kujuneda seente valdkonna globaalseks liidriks ja trendiloojaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles