Valga muuseum kutsub rongisõidule

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Valga muuseum saab uue uhke eksponaadi.
Valga muuseum saab uue uhke eksponaadi. Foto: Arvo Meeks

Valga muuseumis tähistatakse tuleval neljapäeval 135 aasta möödumist esimesest rongisõidust Valga ja Tartu vahel. Muuseumi teadur Priit Riemann teeb sel puhul väikse ajalooline tagasivaate piirilinna raudtee ajaloole, mille järel palutakse külastajad «rongisõidule», et avada pidulikult rongimakett.

Kosutuseks on vahepeatuses välja pandud kommid Teekonna ja Komeet ning tassike «head teed!». Külalised kutsutakse mängima ka lauamängu «Vedur», et pakkuda uusi teadmisi Valgamaa kohta.

Ürituse eestvedaja on Valga muuseum koos muuseumi huviringi noortega, kes juba möödunud suvel kogusid mälestusi rongisõidu kohta ja koostasid lauamängu prototüübi, mida minifirma edasi arendas. Rongimaketi avamisel kingivad väikesed muuseumisõbrad muuseumile mudelrongi ning minifirma Vedur premeerib lauamängu võitjaid meenetega. Avamispeolt ei puudu ka esinejad, tulla on lubanud mudilaskoorilapsed koos juhendaja Siiri Põldsaarega.

Üritus on kõigile tasuta.

Esimene rongisõit Tartu-Valga vahel 135 aastat tagasi kestis kokku seitse tundi, vaguneid oli rongil kokku 60 ning rong võeti Valga jaamas vastu rõõmuhõisete saatel. «Rongide liikumise ajal, iseäranis õhtuti ning pühapäeval, koguneb palju rahvast jaama imet vaatama,» kirjutab Johan Kõpp oma mälestusteraamatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles