Aegunud ravimeid ei tohi olmeprügisse visata

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Ravimiameti ohutusjärelevalvebüroo juhataja Maia Uusküla
Ravimiameti ohutusjärelevalvebüroo juhataja Maia Uusküla Foto: Kristjan Teedema

Ravimiamet kutsub inimesi oma ravimikapis suurpuhastust tegema, kuid tuletab meelde, et aegunud rohud tuleb viia kas jäätmejaama või tagasi apteeki.

«Ravimeid, mis on seisma jäänud või säilivusaja ületanud, ei tohi kasutada, sest puudub kindlus, kas ravim omab soovitud toimet ja samas võivad laguproduktid olla ohtlikud,» ütles ameti ravimiohutuse osakonna juhataja Maia Uusküla. «Aegunud ravimid tuleb viia apteeki või jäätmejaama, kus need võetakse tasuta vastu. Ravimeid ei tohi kunagi visata olmeprügisse või kanalisatsiooni, sest nii võivad toimeained sattuda pinnavette ja reostada keskkonda.»

Kindlasti ei tohi oma ravimeid edasi anda ega müüa teistele inimestele. See on nii ebaseaduslik kui ka ohtlik, kuna rohi ei pruugi olla sobiv teisele inimesele, isegi kui haigusnähud on sarnased.

Et arstimeid õigesti kasutada ja teada võimalikke kõrvaltoimeid, tuleb pöörata tähelepanu ravimiga kaasasolevale infolehele. «Enne ravimi tarvitamist tasub infoleht läbi lugeda, sest just nii oskad valmis olla võimalikeks kõrvaltoimeteks ning tead vajadusel ka arsti poole pöörduda,» lisas Uusküla. Infolehelt leiab muu hulgas detailse info rohu säilitamistingimuste kohta ning teabe, kas ravimi kasutusaeg pärast pakendi esmast avamist või manustamiskõlblikuks muutmist on piiratud.

Enamik ravimeid säilib toatemperatuuril, neid tasub hoida kõrgemal asuvas kapis ja küttekehadest võimalikult kaugel. Aknalaud ja vannituba ei ole arstimite hoidmiseks head kohad, sest kõrgem temperatuur ja niiskus mõjuvad neile halvasti. Hoiukoht olgu lastele kättesaamatu.

Igal perel võiks kodus olla kuu jagu vajalikke ravimeid – sealhulgas retseptiravimid. Medikamente tohib osta ainult seaduslikest apteekidest ja internetiapteekidest. Nende kohta leiab rohkem infot ravimiameti kodulehelt.

Kui arst kirjutab välja antibootikume, tuleb kindlasti kinni pidada ettekirjutusest. Kui lühendada ise ravi kestust, vähendada annust või eirata õiget annustamisskeemi, võib juhtuda, et organismis pole kõikide bakterite hävitamiseks piisavalt ravimit ning ellu jäänud bakterid võivad muutuda antibiootikumide suhtes resistentseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles