Uuring: kodudes jääb suitsuandureid järjest vähemaks

Lõuna-Eesti Postimees
Copy
Päästeamet korraldab samuti tuleohutusnõustamisi ja päästetöötajad räägivad suitsuanduri lakke kinnitamisel ohutusest laiemalt.
Päästeamet korraldab samuti tuleohutusnõustamisi ja päästetöötajad räägivad suitsuanduri lakke kinnitamisel ohutusest laiemalt. Foto: Ants Liigus

Kahe aastaga on töökorras suitsuandurite arv kodudes vähenenud viis protsenti ehk ligi 28 000 kodus on andur kas maha võetud või see ei tööta, tuvastas päästeameti sügisene uuring.

«Võime arvata ja tulekahjude puhul ka näeme seda, et suitsuandur võetakse maha, kui see hakkab igapäevaelu segama,» selgitas päästeameti ennetustöö osakonna koduohutuse ekspert Tuuli Taavet.

Olgu põhjuseks pidevalt kõrbev toit või midagi muud, tasub andur alati kohe peale häire vaigistamist taas töökorda seada. Anduri puudumisel võivad tagajärjed olla traagilised, teatas turvafirma G4S.

Ennetustöö ekspert Taavet lisas, et sageli pole üürikodudes suitsuandureid ja üürileandja ei luba neid ka paigaldada. «Tegelikult on see ikkagi kohustus ning üürile andja peab omanikuna suitsuanduri paigaldama.»

Eakate puhul võib Taaveti sõnul olla probleemiks see, et nad ei suuda andureid ise paigaldada ja hooldada või ei suuda häiresse läinud andurit ise vaigistada. «Häiresse läinud andur tõmmatakse maha ja inimene ei pruugi olla võimeline seda tagasi panema. Sama kehtib ka liikumispuudega inimeste puhul.»

G4Si standardlahenduste divisjoni direktor Tarmo Pärjala tõi veel välja mitu põhjust, mis võivad selgitada uuringust ilmnenud ohtlikku trendi. Suitsuandurite eluiga on läbi saanud, need lihtsalt ei tööta enam ning inimene peaks uue hankima, aga ei tee seda. Teine põhjus on üsnagi labane – anduri patarei on saanud tühjaks nii, et inimene seda ise ei teagi.

Hajameelsust aitab vältida nutikas andur, mis annab patarei tühjenemisest ise teada. Lisaks saadab tark andur signaali ka reageerijatele, kes vajadusel kiiresti reageerivad ning võivad seeläbi päästa nii inimese elu kui ka kodu.

«Kui andur annab häire ja meil on põhjust kahtlustada või oleme lausa veendunud, et tegu on päris tulekahjuga või vingugaasimürgitusega, siis kaasame ka päästeameti,» ütles Tarmo Pärjala. Ta lisas, et paraku nõuab tuli ohvreid ka siis, kui töötav andur on olemas, sest inimesed ei jõua ohule piisavalt kiiresti reageerida – seetõttu on nutikas andur kindlasti elutähtis.

Ainuüksi selle aasta napi kuu jooksul on tulekahjudes hukkunud kolm inimest. Mullu kaotas põlengutes elu 48 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles