Valgamaal Helme kalmistul meenutati Roobe lahingut

LEPM
Copy
Helme kalmistul meenutati Roobe lahingut langenud sõdurite hauale püstitatud risti juures.
Helme kalmistul meenutati Roobe lahingut langenud sõdurite hauale püstitatud risti juures. Foto: Tõrva vallavalitsus

Täna, 24. jaanuaril koguneti Tõrva vallas Helme kalmistule Roobe lahingu meenutamiseks ja Tõrva vabastamise 104. aastapäeva tähistamisele.

Kaitseliidu Valgamaa maleva Helme üksikkompanii pealik Riho Karu ja Tõrva vallavalitsuse liige Tõnu Jaansalu viisid läbi mälestustseremoonia, asetades Roobe lahingus langenud sõdurite hauale püstitatud risti juurde pärjad. Naiskodukaitse esindajad süütasid küünlad. Palve luges Valgamaa maleva kaplan Arvo Lasting.

Tõrva vallavalitsuse liige Tõnu Jaansalu sõnas, et tänasel päeval mõtleme toimuvate sündmuste valguses eriti tõsiselt ja aukartusega nende kangelaste peale, kes andsid oma elu Eesti vabaduse eest.

Helme üksikkompanii pealik Riho Karu kirjeldas 104 aastat tagasi asetleidnud sündmusi. Ajalooliselt teatakse, et sakslased lahkusid 1918. aasta detsembris ja Helmes-Tõrvas tekkis paariks nädalaks omapärane olukord – Eesti valitsuse võim sinna ei ulatunud ja punaseid ei olnud veel tulnud. Detsembri viimastel päevadel punased siiski okupeerisid Helme-Tõrva, aga nende edasitung peatati Kärstna all.

Eesti vägede vastupealetung toimus visades võitlustes. Tõrva läks kolm korda punaste kätte. Lõplikult vabastati Helme-Tõrva punastest 30. jaanuaril 1919. astal. Vabadussõja edasises käigus sõjategevus Helmet otseselt enam ei puudutanud, ehkki 1919. aasta kevadel muutus olukord korraks ähvardavaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles