GALERII JA VIDEO ⟩ Maanteemuuseumi jõudis Tallinna lennujaamast tõeline masinamürakas Kroko

Copy

Kanepi vallas asuvasse Maanteemuuseumi jõudis Tallinna lennujaamast teisipäeval 32 tonni raskune ja 18 meetri pikkune lumekoristusmasin, mis on mõlema parameetri poolest nüüdsest väljapaneku suurim.

Maantemuuseumi juhataja Ivo Posti sõnutsi kaalub masin 32 tonni ning pikkust on sellel 18 meetrit. «Lennujaamas arvati, et viimati töötas see kümmekonna aasta eest. Aga kuna lennujaama laiendamise tõttu oli ruumi juurde vaja, jäi see lihtsalt ette. Meie olime küll väga õnnelikud, et nad meile selle pakkumise tegid. Saadeti ju paljud nõukogudeaegsed masinad taasiseseisvunud Eestis vanametalliks.»

Kuigi masin olevat mõned aastad tagasi veel käimagi läinud, siis nüüd seda enam käivitada ei õnnestunud – väidetavalt peitus põhjus akus ja starteris. «Tahame ta siin vähemalt niivõrd korda saada, et oleks käivitamiskorras. Liigutama me teda vaevalt enam hakkame,» märkis juhataja.

Maanteemuuseumi kommunikatsioonijuhi Indrek Sarapuu andmeil jõudsid kolm ühesugust, lennuradade puhastamiseks mõeldud sahka arvatavalt Valgevenest Eestisse kaheksakümnendatel, mil Tallinna lennuvälja seoses olümpiamängudega laiendati. «Kaht masinat hakati juba üsna varsti kasutama varuosade saamiseks ning Varbusele jõudnud eksemplar, mida kutsutakse Krokoks, on põhimõtteliselt kolmest kokku ehitatud. Lennujaam on üle jäänud masinaid loovutanud ka teistele muuseumidele, Kroko aga jõudis Põlvamaale.»

Saha pealetõstmine algas lennujaamas öösel kella kahe paiku, sest enne pidi maanduma viimane lennuk. "Masinat tõstsid tõelised monstrumkraanad. Sellega oli ikka paras jukerdamine, mis kestis kella neljani,» lausus Sarapuu.

Teekond Tallinnast Varbusele kulges õnnelikult. Tartu läbimisega probleeme ei olnud, sest nüüd saab sõita Lõunakeskuse juures otse üle viadukti. «Saateautod olid nagu eriveo puhul ikka, ees ja taga. Sahk on samuti parajalt suur – üle nelja meetri. Varbusele jõuti Saverna kaudu, vältimaks Postitee käänakuid ja tõuse. Juhul, kui näiteks Ihamaru ristis takistas pöörde sooritamist keelumärk, siis eriveoste puhul on õigus liiklusmärke ajutiselt maha võtta,» selgitas kommunikatsioonijuht.

Muuseumis leiab lumesahk koha masinahalli läheduses, kus asub pangabuss. «Pärast seda, kui oleme ta üles vuntsinud, saab sinna ka otsa ronida ja pilti teha. Ta ei ole ju mingi õrnakene asi, millele võiks kuidagi kahju teha,» lausus Sarapuu.

«Töötajad on juba heitnud nalja, et viime ta oma kohale ja ehitame hoone ümber,» lisas Posti.

Tänavuse hooaja avab Maanteemuuseum 15. mail, mil on juba soojad ilmad ja inimesed hakkavad liikuma. «Hooaja suurim uudis ongi äsja saabunud sahk. Ega meil selliseid masinaid, millele saab peale ronida, eriti olegi. Sest kuluvad ju rauast eksponaadidki, mida me tahame näha ka paarisaja aasta pärast,» tõdes juhataja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles