Kultuuri- ja spordipreemiatele kandideerivad ka lõunaeestlased

LEPM
Copy
Koorijuh ja muusikapedagoog Vaike Uibopuu.
Koorijuh ja muusikapedagoog Vaike Uibopuu. Foto: Jaak Nilson

Kultuuriministeeriumisse esitati tähtajaks riiklikele kultuuripreemiatele 99 ning spordipreemiatele 45 kandidaati. Nende hulgas on ka mitu lõunaeestlast.

Preemiate saajad otsustab valitsus ning tunnustused antakse üle vabariigi 105. aastapäeva eel.

„Eesti eduka kultuuri ja spordi aluseks on tublid inimesed. Riiklikud preemiad on kõrgeim tunnustus, mida valitsus kultuuri- ja spordirahvale annab. Tänan südamest kõiki, kes tõid esile Eesti kultuuri ja sporti märkimisväärselt panustanud inimesi – komisjonini jõudis palju väärikaid ja olulisi kandidaate, kes on andnud kultuuri õitsemisse olulise panuse või olnud oma saavutustega eeskujuks,“ ütles kultuuriminister Piret Hartman.

Kolmele kultuuripreemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest esitati 41 ning viiele aastapreemiale 2022. aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest 58 kandidaati.

Kultuuri elutööpreemia antakse kolmele isikule ning ühe preemia suurus on 64 000 eurot. Preemiale pikaajalise väljapaistva loomingulise tegevuse eest kandideerib ka Urvastest pärit koorijuht ja kooripedagoog Vaike Uibopuu.

Kirke Karja
Kirke Karja Foto: Erakogu

Viis kultuuri aastapreemiat suurusega 9600 eurot antakse eelmisel kalendriaastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest. Preemiate kandidaatide hulgas on ka Tõrvast pärit Kirke Karja, kes sai nominatsiooni 2022. aasta väljapaistvate loominguliste saavutuste eest.

Lauri Õunapuu.
Lauri Õunapuu. Foto: Elmo Riig/Sakala

Samale preemiale kandideerib 2022. aastal avalikkuseni jõudnud väljapaistvate tööde eest Valgamaal Karula piirkonnas elav ansamblist Metsatöll tuntud muusik Lauri Õunapuu. Kandidaatide seas on ka Tõrvast pärit ooperilaulja Monika-Evelin Liiv, samuti 2022. aasta väljapaistvate loominguliste saavutuste eest.

Riiklike kultuuripreemiate määramise otsustab valitsus komisjoni ettepaneku alusel.

Kahele spordipreemiale elutöö eest esitati 20 ning kuuele aastapreemiale 25 kandidaati.

Spordi aastapreemiaid antakse välja kuus. Preemia määramisel arvestatakse sportlikke tulemusi, edukat treeneritööd, tulemuslikkust sporditöö korraldamisel ning panust spordi propageerimisse, spordipedagoogikasse või sporditeadusesse. Iga aastapreemia suurus on 9600 eurot, kollektiivi premeerimisel jaotatakse preemiasumma kollektiivi liikmete vahel võrdselt. Kandidaatide seas on laskesuusatamise MK-etapi Otepääl korraldamise eest Eesti laskesuusatamise föderatsiooni korralduskomitee esimees Aivar Nigol ja võrumaalt Vastseliinast pärit treener ja endine laskesuusataja Hillar Zahkna.

Daisy Kudre-Schnyder.
Daisy Kudre-Schnyder. Foto: Mattias Johansson

Kandideerivad ka Võrumaa suusaorienteeruja Daisy Kurde-Schnyder – suusaorienteerumise MMi kaks kuldmedalit ja üks pronksmedal, rahvusvahelise suusaorienteerumise 2022. aasta edetabeli võitja naiste arvestuses; Põlvast pärit laskesportlane Peeter Olesk – laskespordi MMi ja EMi 3. koht; Valga kurt sportlane Tanel Visnap – kurtide OMi kuldmedal kaugushüppes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles