Karis kutsus Kallast Nursipalu harjutusvälja osas otsustama

BNS
Copy
Alar Karis
Alar Karis Foto: TPM

President Alar Karis kutsus peaminister Kaja Kallast Nursipalu harjutusvälja osas avalikult otsust tegema, sest teadmatus harjutusvälja laiendamise kohta süvendab kohalike ebakindlust

"Julgustan valitsust tegema avalikult otsuse, kuidas tahetakse Nursipalu harjutusvälja laiendamisega edasi liikuda. Teadmatus edasiste otsuste ja ajaraami osas vaid süvendab kohaliku kogukonna ebakindlust, küsimus on ka planeeringu valikut puudutavas otsuses,“ ütles Alar Karis neljapäevasel kohtumisel Kaja Kallasega.

Riigipea, kes kohtus möödunud nädalal Võrus kaitseväe, kohalike omavalitsuste ja kogukonna esindajatega ning sel nädalal kaitseministriga, pidas oluliseks täitevvõimu tihedamat infovahetust nii harjutusvälja laiendamise mõjudest puudutatud valdade-linnadega kui ka kohalike elanikega.

"See tähendab rohkem kontakti ka valitsuse poolt, et oleks nähtav poliitiline juhtimine ja probleemi ei pandaks ainult ametnike õlule,“ sõnas ta. "Nii nõustun peaministri üleskutsega, et valitsuserakonnad leiaksid üles vastutustunde ja otsustamisjulguse, et teha ka neid raskeid otsuseid ja olema valmis neid ka põhjendama.“

Riigikaitse kõrgeima juhina peab Karis tähtsaks kaitseväe harjutusvõimaluste parandamist, et need vastaksid Eesti enda ja liitlaste üksuste vajadustele ning arvestaksid siinsete uute relvasüsteemidega.

"On aga selge, et võimalikult kiiresti tuleb korraldada uuringud, mis võimaldavad konkreetseid vastuseid harjutusvälja laiendamisega kaasneva mürataseme kasvu, keskkonnamõjude ja võimalike häiringute kohta,“ ütles riigipea.

Kohtumisel räägiti Võrumaa raskustesse sattunud omavalitsuste toetamise vajalikkusest ja samuti näiteks Valga-Võru raudtee võimalikust renoveerimisest, milleks osa rahastusest võiks saada Euroopa Liidult, et seda kasutada nii kohalikuks reisirongiliikluseks kui ka riigikaitselisel otstarbel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles